Iz HZMO-a objasnili

Čak 17.920 hrvatskih umirovljenika ima tri godine staža i prima 491 euro mirovine, evo tko su oni

umirovljenici
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
11.07.2024.
u 07:00

U statističkim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje se može vidjeti kako čak 17.924 korisnika mirovina koji primaju mirovine bez međunarodnih ugovora imaju samo tri godine prosječnog staža, a za to primaju 491,55 eura. Mirovina.hr doznaje kako se ovdje zapravo radi o korisnicima koji su mirovinu ostvarili prema općem, kao i prema posebnim propisima iz mirovinskog osiguranja koji je sada na snazi te prema prijašnjim propisima. Odnosno, u ovoj su kategoriji korisnici invalidske mirovine, obiteljske i oni kojima još nije određen iznos mirovine pa primaju predujam.

Nakon što su otkrili zašto, prema statistici, postoje korisnici mirovine koji imaju 0 godina staža i dobivaju mirovinu, sada su saznali i tko su umirovljenici koji imaju samo tri godine staža i 64 godine života, a za to dobivaju 491,55 eura mirovine. Naime, kako su otkrili iz HZMO-a radi se o nekoliko različitih skupina korisnika mirovina.

Iz HZMO-a imaju objašnjenje

U tablicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje se mogu pronaći stvarno različiti podaci. Između ostaloga se može vidjeti i koliko umirovljenici imaju godina staža i koliko im za taj period iznosi mirovina. Prosjek mirovinskog staža svih korisnika mirovina ostvarenih prema ZOMO-u je 31 godinu i 10 mjeseci, a mirovina im u prosjeku iznosi 459,25 eura. Učinilo se zanimljivim kako čak 17.924 korisnika mirovina bez međunarodnih ugovora sa 64 godine života imaju u prosjeku tri godine, mjesec i pet dana mirovinskog staža, a dobivaju mirovinu u iznosu od čak 491,55 eura. Ovdje se zapravo radi o korisnicima više vrsta prava iz mirovinskog osiguranja, odnosno o onim korisnicima koji su pravo na mirovinu ostvarili prama općem kao i prema posebnim propisima iz mirovinskih osiguranja, koji su sada na snazi te prema prijašnjim propisima, kako su objasnili iz HZMO-a.

Utvrdili su kako se ovdje radi o nekoliko skupina korisnika mirovina. Dakle, to su korisnici invalidske mirovine kojima je uvjet za odlazak u mirovinu, osim utvrđenog djelomičnog ili potpunog gubitka radne sposobnosti do dobi od 65 godina života, pokrivenost jedne trećine radnog vijeka mirovinskim stažem i to na dan nastanka gubitka radne sposobnosti. Jednako tako, važno je uzeti u obzir da se u slučajevima kada je uzrok nastanka gubitka radne sposobnosti ozljeda na radu ili profesionalna bolest, pravo na invalidsku mirovinu ostvaruje bez obzira na duljinu navršenog mirovinskog staža.

Ovdje spadaju i određeni korisnici obiteljske mirovine

Osim toga, među navedenih 17.924 korisnika su svoje mjesto pronašli i oni koji primaju obiteljsku mirovinu. Točnije, radi se o onima koji primaju ovu vrstu mirovine iza osiguranika čija je smrt uzrokovana ozljedom na radu ili profesionalnom bolešću.

– Ističemo da se pravo na obiteljsku mirovinu može ostvariti iza osiguranika koji je ispunjavao uvjete dužine mirovinskog staža za stjecanje prava na invalidsku mirovinu kao i iza korisnika starosne mirovine, prijevremene starosne mirovine ili invalidske mirovine, dakle i iza gore spomenutih korisnika mirovina. Napominjemo da se iza osiguranika čija je smrt uzrokovana ozljedom na radu ili profesionalnom bolešću, pravo na obiteljsku mirovinu ostvaruje bez obzira na duljinu mirovinskog staža umrlog osiguranika, otkrili su iz HZMO-a.

Treća skupina korisnika koja ima tri godine staža, a prima mirovinu od 491 eura su oni kojima je HZMO u skladu s ranije važećim propisima iz mirovinskog osiguranja pod određenim, zakonom propisanim uvjetima, preuzela isplatu mirovine ostvarene prema propisima prije tog razdoblja, kao i oni kojima još nije određena svota mirovine pa dobivaju predujam. Među njima se nalaze i oni koji imaju 0 godina staža, a koji ostvaruju mirovinu.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije