NAKON MASOVNOG PROSVJEDA

Brnabić objavila fotografiju lutke Aleksandra Vučića: 'Vješanje, a borite se protiv nasilja?'

prosvjedi u Beogradu
M.M/ATA Images/PIXSELL
04.06.2023.
u 11:17

"Aleksandar Vučić je prijatelj, otac, sin... Čovjek koji daje sve da Srbija bude jača", kazala je premijerka Ana Brnabić o predsjedniku Srbije

Peti prosvjed "Srbija protiv nasilja" izveo je u subotu na ulice Beograda desetke tisuća ljudi koji su u povorci središnjim gradskim ulicama okružili sjedište predsjednika Srbije i smatrajući vlast odgovornom za porast i toleriranje nasilja u društvu, ostavili mu brojne poruke kritike i pozive da se povuče. Jučerašnji prosvjed je, sudeći po dojmovima sudionika i ocjenama organizatora, bio najmasovniji dosad.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić sinoć je, po završetku prosvjeda, na svom Twitter profilu objavila fotografiju koja prikazuje obješenu lutku koja izgleda kao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Uz fotografiju je napomenula kako ima 4-godišnjeg sina i upitala: "Kako ovo objasniti djeci?". "Aleksandar Vučić je prijatelj, otac, sin... Čovjek koji daje sve da Srbija bude jača. Imate drugačiju viziju - ok, ali vješanje, a borite se protiv nasilja?", navela je Brnabić.

 

 

Mnoštvo je demonstracije započelo u znak žalosti, pijeteta i protiv nasilja, ali se prosvjed pretvorio u masovan pokret i bunt nezadovoljstva protiv vlasti i predsjednika Aleksandra Vučića. Nizu ranijih zahtjeva prosvjednici su povicima i skandiranjem "Vučiću odlazi" sve glasnije zahtijevali njegovo povlačenje s dužnosti šefa države.

Vlast odbacuje odgovornost, prosvjede vidi kao političke, a prozapadnu oporbu optužuje da "lešinari" na tragedijama. Vučić je ranije poručio da se vlast neće mijenjati na ulici nego na izborima.

"Nasilje ne rješava probleme, samo stvara nove", "Tamo gdje je strah tamo živi mrak",  "Nemoj nas omalovažavati", "Ne pričaj danas jedno sutra drugo, nemamo pamćenje zlatne ribice", "Ovo je za našu djecu, a ne za političare", "Smijat ću se opet", ... samo su neke od poruka ostavljenih ispred sjedišta predsjednika Republike.

Provladini mediji i tabloidi sinoć su prosvjede prvi put nazvali "prozapadnim". Također, konstatirali su da je jedan registrirani incident, u kojem su pripadnici ultradesničarske skupine Narodne patrole napali stranog turista, psujući mu "majku američku", "izazvali desničari". Organizatori su uoči prosvjeda upozorili na moguće provokacije za kojima će posegnuti vlast da bi diskreditirala prosvjed i zahtjeve upućene vladajućim.

Prosvjedu su pridružili su i brojni glumci, glazbenici, javne osobe, studenti nakon što u zastupnici vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) nazvali "šljamom" glumce koji su podržali prosvjednike i njihove zahtjeve. Glumci su ovog tjedna objavili proglas nazivajući nasiljem ocjene zastupnika SNS-a, a njihove poruke u kojima ukazuju da su na različite načine javno označeni kao mete o kojima se šire laži, uvrede i klevete, čitane su uz predstave u kazalištima u posljednjih dana. Glumce je podržala i udruga glazbenika, a prosvjedima su se pridružili i predstavnici brojnih nevladinih organizacija, udruga i sindikata.  

"Ne tražimo krivce, tražimo odgovornost", "Ujedinimo se kako bismo zajedno pobijedili ovo zlo koje je stvoreno i koje se prijeteći nadvija nad nama", neke su od poruka govornika s prosvjeda.

"Molim Europu da raspravi s Vučićem to što je dogovorila, a da ovaj narod pusti da nađe svoj demokratski put. Ovo je vapaj za demokracijom, da se podanik pretvori u građanina... Valjda Europi ne trebaju podanici", rekao je novinarima beogradskih medija umirovljeni profesor beogradskog sveučilišta Miodrag Zec.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?