sudjeluje 17 istraživačkih centara

Britanski znanstvenici proučavaju povezanost koronavirusa i imunološkog sustava

28.08.2020.
u 20:54

Kako još uvijek nije u potpunosti jasno na koji način ljudski imunološki sustav reagira na koronavirus, znanstvenici iz 17 istraživačkih centara u Velikoj Britaniji nastoje pronaći odgovore na pitanja o tome koliko traje imunitet nakon zaraze i zbog čega je toliko teških slučajeva infekcije.

 

Novoosnovani britanski Imunološki konzorcijum (UK-CIC) koji se bavi koronavirusom kaže da će proučavanjem ljudskog imuniteta doprinijeti borbi protiv epidemije, piše BBC.    

Za tu svrhu ustanova je od Britanskog centra za istraživanje i inovacije i Nacionalnog instituta za medicinska istraživanja dobila 6,5 milijuna funti.  

Virusolog i imunolog, profesorica Mala Maini sa londonskog Univerzitetskog koledža, koja vodi istraživački tim, kaže da "odgovor našega imunološkog sustava na virus određuje kako ćemo reagirati kad se njime zarazimo".  

"Od toga zavisi koliko ćemo se ozbiljno razboljeti kada dobijemo akutnu infekciju, koliko ćemo dugo biti zaštićeni nakon infekcije i kako ćemo reagirati na cjepivo. Ključna reakcija na virus je u našem imunološkom sustavu", kaže profesorica Maini.   

Od pojave virusa znanstvenici se natječu s ciljem da što prije otkriju na koji način naš organizam reagira na infekciju.  

Blage do umjerene slučajeve zaraze koronvirusom profesorica Maini naziva "školskim udžbeničkim primjerom" odgovora imunološkog sustava.  

"Izgleda da svi ključni dijelovi tog složenog imunološkog sustava u ovom slučaju zajedno dobro funkcioniraju", smatra ona.  

Teži slučajevi  

Konzorcijum stručnjaka se nada da će uspjeti da otkrije ulogu imunološkog sustava i u težim slučajevima zaraze.    

Traže i odgovor na pitanje o tome koliko traje imunitet nakon "preležane" infekcije.

Ove nedjelje naučnici iz Hong Konga evidentirali su prvi slučaj ponovne zaraze kod jednog pacijenta. Profesor Paul Moss, jedan od članova konzorcijuma i stručnjak sa Univerziteta u Birmingemu kaže da se radi o "jednom od milijun slučajeva".  

Prisutna je i zabrinutost da imunitet na koronavirus vremenom postupno opada.  

Ali činjenica da zaražena osoba iz Hong Konga tijekom druge infekcije nija pokazivala nikakve simptome ukazuje na to da bi stečeni imunitet mogao da bude učinkovit u sprečavanju ponovnog razvoja bolesti.  

Članovi konzorcijuma će istraživati i da li su neki ljudi jednostavno imuni na virus, čak i ako mu nisu nikada bili izloženi.   

Nekoliko ranije provedenih studija pokazalo je da prethodna izloženost nekom od koronavirusa koji izazivaju običnu prehladu omogućava imunološkom sustavu da  prepozna i novi koronavirus.  

Profesor Moss kaže da je ključno pronaći odgovor na sljedeće pitanje - da li vas zaraza drugim, blagim koronavirusima može zaštititi od toga da obolite od Covida-19 ili će bolest upravo zbog toga biti još teža.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije