325 GLASOVA 'PROTIV'

Britanski parlament izglasao povjerenje premijerki May

16.01.2019.
u 21:15

Britanska premijerka već je odbila podnijeti ostavku

Britanski parlament odbacio je zahtjev za izglasavanje nepovjerenja premijerki Theresi May s 325 glasova "protiv" u odnosu na 306 glasova "za". 

Premijerka tako ipak nije doživjela i drugi poraz nakon onog jučerašnjeg, kada su parlamentarci s velikom većinom odbacili njezin sporazum o Brexitu.

Dok je jučer značajan broj njezinih kolega iz Konzervativne stranke glasovao protiv sporazuma, ovaj put stali su uz vladu, a pomogli su i saveznici iz sjevernoirske Demokratske unionističke stranke (DUP). Štoviše, izvori iz DUP-a rekli su da su upravo oni zaslužni za odbacivanje zahtjeva te da bi premijerka izgubila za jedan glas da se njihovih desetero zastupnika predomislilo.

Dug je put koji treba savladati da se Velika Britanija ponovno ujedini nakon Brexita koji je podijelio zemlju 2016., rekla je premijerka Theresa May danas u parlamentu pozvavši zastupnike da podupru vladu u glasanju o povjerenju, kako bi mogla završiti posao.

"Živimo u povijesnom trenutku u našoj nacionalnoj povijesti nakon referenduma koji je podijelio našu naciju na pola. Moramo svojoj zemlji vratiti cjelinu, a glasanje prošle noći pokazuje da trebamo savladati dug put", rekla je May parlamentu dan nakon što je velika većina odbila njezin dogovor o Brexitu.

"Međutim ne vjerujem da su opći izbori taj put, niti vjerujem da je taj put vlada pod vodstvom Jeremyja Corbyna", istaknula je May.

Govoreći prije premijerke čelnik oporbenih Laburista Corbyn kazao je da vlada koja ne može progurati svoj zakon u parlamentu mora zatražiti od zemlje novi mandat, pozvavši May da podnese ostavku.

Britanska premijerka već je odbila podnijeti ostavku.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je svojim ministrima u vladi da je sporazum o izlasku Velike Britanije iz Europske unije bio "najbolji mogući sporazum" i da se "o njemu ne može više pregovarati", kazao je u srijedu glasnogovornik francuske vlade Benjamin Griveaux. 

Francuska očekuje od britanske vlade da se izjasni o tome kako vidi daljnje korake u procesu provođenja Brexita pokrenutom nakon referenduma o izlasku iz članstva, kazao je Griveaux nakon tjedne sjednice francuske vlade.

Francuski premijer Edouard Philippe trebao bi se u četvrtak sastati s ostalim ministrima u vladi kako bi zajednički razmotrili i eventualno ubrzali pripreme za Brexit bez sporazuma, dodao je glasnogovornik.

Prethodno je u srijedu njemačka kancelarka Angela Merkel odbacila daljnje pregovaranje o sporazumu postignutom oko Brexita. Merkel je kazala kako je Njemačka spremna i na neuređeni Brexit. Također je poručila britanskoj premijerki Theresi May da je na njoj sada "da kaže kako dalje". 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije