london

Britanski parlament će u ponedjeljak opet glasati o prijevremenim izborima

05.09.2019.
u 19:13

Ministar za vezu s donjim domom parlamenta Jacob Rees-Mogg rekao je da će se u ponedjeljak navečer glasati o "prijedlogu o raspisivanju prijevremenih izbora".

Donji dom britanskog parlamenta će ponovo glasati o raspisivanju prijevremenih izbora, priopćila je vlada pokušavajući razriješiti političku krizu u vezi s Brexitom.

Ministar za vezu s donjim domom parlamenta Jacob Rees-Mogg rekao je da će se u ponedjeljak navečer glasati o "prijedlogu o raspisivanju prijevremenih izbora".

Nije htio otkriti kakav je to točno tekst čije će se pojedinosti otkriti u četvrtak navečer.

Ova vijest dolazi dan nakon odbijanja prijedloga vlade konzervativnog premijera Borisa Johnsona o raspisivanju prijevremenih izbora 15. listopada. Nije prihvaćen jer nije uspio dobiti glasove dviju trećina zastupnika.

Nakon toga su se zaredala nagađanja kako će odgovoriti vlada, hoće li, primjerice, podnijeti nacrt zakona za prihvaćanje kojega u donjem domu bi bila potrebna obična većina.

U srijedu su zastupnici donijeli zakon po kojemu Boris Johnson mora od Europske unije zatražiti novu tromjesečnu odgodu Brexita planiranog 31. listopada ako se do 19. listopada ne postigne nikakav dogovor s EU-om. O tom tekstu trenutačno raspravlja Dom lordova, ali bi do ponedjeljka trebao stupiti na snagu.

Boris Johnson se nada da će parlament zatim odobriti raspisivanje prijevremenih izbora jer je Laburistička stranka, glavna oporbena snaga, uvjetovala svoj pristanak na glasanje prihvaćanjem teksta koji premijera obvezuje da zatraži odgodu izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a.

Premijer želi da se izbori provedu prije europskog susreta na vrhu predviđenog za 17. i 18. listopada u Bruxellesu koji bi za London mogao biti posljednja prigoda da s EU-om postigne dogovor prije Brexita planiranog 31. listopada.

Neki u Laburističkoj stranci žele da se izbori održe nakon 31. listopada, pošto se potvrdi nova odgoda Brexita.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?