PRVI POSJET INOZEMSTVU

Britanski kralj Charles III. u privatnom posjetu Rumunjskoj

kralj Charles
Reuters
02.06.2023.
u 19:04

Britanski kralj Karlo III. počeo je u petak privatni višednevni posjet Rumunjskoj, što je njegov prvi posjet inozemstvu otkako je okrunjen u svibnju.

U predsjedničkoj palači u Bukureštu s vojnim ga je počastima dočekao rumunjski predsjednik Klaus Iohannis, koji je bio među uzvanicima na krundibi u Londonu.

Na svečanosti u njegovu čast, organiziranoj u povodu 25. godišnjice njegova prvog posjeta Rumunjskoj, sudjelovalo je oko 300 ljudi.

"Uvijek sam se u Rumunjskoj osjećao kao da sam kod kuće", rekao je kralj nakon čega je na rumunjskom citirao mjesnog pjesnika i pohvalio iznimnu bioraznolikost zemlje.

Kralj Charles u posjet nije doputovao sa suprugom Camillom i ne zna se koliko će dugo ostati.

Sastat će se s rumunjskim dužnosnicima i predstavnicima civilnog društva. Posjetit će i Transilvaniju, zabačenu regiju u središtu zemlje, koju je često posjećivao kao princ.

Nekoliko dana će provesti u selima Valea Zalanului i Viscri gdje je kupio nekoliko imanja obnovljenih tradicionalnim materijalima.

U Viscriju je 2006. kupio kuću koja mu je prvo služila kao povremena rezidencija, a zatim je pretvorena u botanički muzej.

Godine 2015. u Rumunjskoj je osnovao karitativnu zakladu koja radi na zaštiti kulturnog i prirodnog nasljeđa zemlje i promiče održivi razvoj.

Charles III. hvali se da je daleki rođak princa iz XV. stoljeća Vlada Nabijača koji je inspirirao lik grofa Drakule i navodno, po njegovim vlastitim riječima, ima "Transilvaniju u krvi".

"Za Rumunje je snažna poruka što ste došli podsjetiti na vaše veze dok preuzimate nove dužnosti", rekao je rumunjski predsjednik Iohannis, podsjetivši da 1,2 milijuna Rumunja živi u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?