'Foch'

Brazil u Atlantiku potapa nekadašnji nosač aviona Foch, ekolozi prosvjeduju

nosač aviona foch
REUTERS
02.02.2023.
u 21:37

"Teglenje broda je rizično, a i trup je oštećen (...) i jedino je rješenje kontrolirano potapanje", priopćili su u srijedu brazilska mornarica i ministarstvo obrane.

Brazilske vlasti odlučile su potopiti u Atlantiku nekadašnji nosač zrakoplova Foch koji je bio ponos francuske mornarice, a poslije je prodan Brazil, a eklozi kritiziraju takvo rješenje za ukleti brod koji nijedna luka nije htjela primiti i koji je, upozoravaju,  toksičan.

"Teglenje broda je rizično, a i trup je oštećen (...) i jedino je rješenje kontrolirano potapanje", priopćili su u srijedu brazilska mornarica i ministarstvo obrane. 

Odluka je sporna jer je trup boda dug 266 metara ispunjen magnetima, poliklorirani bifenili (PCB) što je zabranjeno od 1987., te živom i drugi toksičnim tvarima koje su visoko rizične za živi svijet u moru, navode organizacije za zaštitu okoliša.

Prije dva tjedna, mornarica je odlučila odtegliti taj nekadašnji nosač zrakoplova 315 kilometara od brazilske obale.

Mornarica je objavila da zbog visokog stupnja oštećenja i "velike opasnosti" po okoliš neće dopustiti uplovljavanje broda u neku brazilsku luku ili u brazilske teritorijalne vode.

Nekoliko nevladinih organizaciji upozorilo je da je Brazil na putu "da počini ekološki zločin, a udruga Robin Hood kazala je da je bivši nosač zrakoplova "toksični paket težak 30.000 tona".

Sagrađen prije 50 godina u brodogradilištu Saint-Nazaire na zapadu Francuske, Foch je 36 godina bio u službi francuske mornarice. Godine 2000. kupio ga je Brazil i nazvao Sao Paulo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?