šef europske diplomacije

Borrell: Usvojili smo sankcije koje će biti jako bolne za Rusiju

borell
reuters
22.02.2022.
u 19:15

"Na žalost strahujemo da se situacija na ovome neće zaustaviti te blisko promatramo i Bjelorusiju koja je podržala ruske radnje, i na taj način podrivala ukrajinski teritorijalni integritet.” kazao je Borell

EU je usvojila paket sankcija nakon dužeg pregovaranja među članicama i institucijama. Sankcije će biti jako bolne za Rusiju, rekao je šef europske diplomacije Josep Borell.

“Sankcije obuhvaćaju sve članove Dume koji su glasovali za povredu ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Targetirali smo 27 osoba zbog podrivanja i prijetnji neoisnosti Ukrajine. Sankcionirane su također i banke koje financiraju ove radnje. Također su obuhvaćeni ekonomski između ukrajinskih regije i EU kako bi oni odgovorni osjetili ekonomske posljedice svojih ilegalnih radnji. I najvažnije, targetirali smo mogućnost ruske vlade i države u pristupu našim tržištima i financijskim institucijama na način da smo ograničili financiranje tih politika.

U paketu je i odluka iz Njemačke, a to je suspenzija certificiranja Sjevernog toka 2. Na žalost strahujemo da se situacija na ovome neće zaustaviti te blisko promatramo i Bjelorusiju koja je podržala ruske radnje, i na taj način podrivala ukrajinski teritorijalni integritet.” kazao je Borell, prenosi N1. 

Javnosti se obratila i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

“Pozdravljam dogovor članica EU-a o novim sankcijama Rusiji, koja je proizvela krizu i odgovorna je za eskalaciju. Uskoro ćemo u suradnji s partnerima finalizirati paket sankcija”, rekla je šefica EK.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?