visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost

Borrell: Stabilnost Zapadnog Balkana je od vitalnog značaja za EU

josep borrell
28.11.2023.
u 19:21

Mnoge članice Europske unije angažirane su u ovoj regiji, a neke države Zapadnog Balkana su kandidati za Europsku uniju. Dakle, njihova stabilnost, njihov prosperitet i njihova usklađenost s našom vanjskom politikom za nas je od vitalnog značaja – rekao je Borrell

Stabilnost Zapadnog Balkana, njegov prosperitet i usklađenost s vanjskom politikom Europske Unije za nas je od vitalnog značaja, rekao je danas visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell, pred početak sastanka s ministrima vanjskih poslova zemalja NATO-a u Bruxellesu.

- Znate koliko je Zapadni Balkan važan za Europsku uniju. Mnoge članice Europske unije angažirane su u ovoj regiji, a neke države Zapadnog Balkana su kandidati za Europsku uniju. Dakle, njihova stabilnost, njihov prosperitet i njihova usklađenost s našom vanjskom politikom za nas je od vitalnog značaja – rekao je Borrell prije sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a koji se održava danas u Bruxellesu.

Istaknuo je važnost suradnje Europske unije i NATO-a na Kosovu i sjeveru Kosova.

- Naša misija EULEX raspoređena je u snažnoj suradnji s KFOR-om jer smo se suočavali s teškim trenucima. I nastavit ćemo osiguravati stabilnost i sigurnost ovog dijela Kosova, na granici sa Srbijom – rekao je on.

U svom obraćanju novinarima ponovio je koliko EULEX igra važnu ulogu u tome.

- To radi godinama i nastavit će. Ali pozivamo Srbiju i Kosovo da povećaju volju za traženjem sporazuma kako bi raščistili svoj europski put – kazao je Borrell.

Rekao je da je Europska unija također rasporedila misiju u Bosni i Hercegovini - EUFOR ALTHEA – te naglasio da je upravo ova misija jedna od najuspješnijih na Zapadnom Balkanu.

- Riječ je o dugotrajnoj misiji, čiji je mandat nedavno obnovljen, što je jasan dokaz važnosti koju međunarodna zajednica pridaje našoj misiji ALTHEA. Ovom prilikom molimo građane Bosne i Hercegovine da izbjegnu bilo kakvu vrstu podjela, da udruže snage kako bi iskoristili ovaj geopolitički trenutak u kojem proširenje postaje ključno pitanje za budućnost Europske unije i za budućnost zemalja zapadnog Balkana – rekao je Borrell.

Ponovio je kako je dobro da je Europska unija povećala svoju suradnju s NATO-om na svim poljima, a posebno na ova dva mjesta, s EULEX-om i misijom ALTHEA.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?