Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku

Borrell očekuje skoro potpisivanje sporazuma o iranskom nuklearnom programu

josep borrell
01.09.2022.
u 09:54

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je u srijedu u Pragu kako je siguran da bi pregovori o obnovi nuklearnog sporazuma s Iranom uskoro mogli biti uspješno zaključeni.

"Jasno vidim da postoji zajednički temelj, da imamo sporazum koji uzima u obzir, mislim, svačije zabrinutosti", rekao je šef EU diplomacije na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU-a.

U tijeku su napori da se oživi Bečki sporazum iz 2015. o uspostavi kontrole nad iranskim nuklearnim programom u zamjenu za ublažavanje sankcija. Teheran insistira da su njegove nuklearne istraživačke aktivnosti isključivo za civilnu upotrebu.

Prvi dogovor je sklopljen 2015., ali je propao nekoliko godina kasnije za mandata bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa koji se povukao iz sporazuma. EU pregovarači su rekli da je razrađena nova verzija sporazuma i da se samo čekaju potvrde obje strane o njegovom prihvaćanju.

Borrell je nedavno podijelio kompromisne prijedloge teksta sporazuma s pregovaračima Irana i Sjedinjenih Država, i opisao odgovore koji je dobio od dvije strane kao razumne.

"Nadam se da u idućim danima nećemo izgubiti ovaj zamah i da ćemo moći zaključiti sporazum", rekao je Borrell.

Američka vlada u srijedu je izrazila oprezni optimizam glede pregovora s Iranom.

Američki predsjednik Joe Biden je, po Bijeloj kući , u srijedu u telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom Yairom Lapidom ponovio da se ne smije dopustiti da Teheran dođe do nuklearnog oružja.

Izrael kritički gleda na trenutne pregovore s Iranom i zahtijeva stroži nadzor iranskog nuklearnog programa i ograničenje njegovog raketnog programa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?