Turski dnevni list Cumhuriyet se ne predaje:

Borit ćemo se do kraja, novinarstvo nije zločin

adad
Hina
31.10.2016.
u 18:15

Turski oporbeni dnevni list Cumhuriyet poručio je danas da će se "do kraja boriti za demokraciju i za slobodu", unatoč uhićenju njegovih novinara i glavnog urednika pod sumnjom za "terorističku" djelatnost.

"Premda su čelnici i novinari Cumhuriyeta u pritvoru, naš će se list do kraja boriti za demokraciju i za slobodu", ističe dnevnik u tekstu objavljenom na njegovoj mrežnoj stranici, pod naslovom "Nećemo se predati".

Turska policija je u ponedjeljak ujutro uhitila desetak novinara lista, među njima i glavnog urednika Murata Sabuncua, u okviru istrage o "terorističkoj" djelatnosti u vezi s neuspjelim državnim udarom 15. srpnja i s Kurdistanskom radničkom strankom (PKK).

Novinarstvo nije zločin

"Dnevni list Cumhuriyet su novine, a novinarstvo nije zločin", uzvraća list u svom tekstu. "Odlučno osuđujemo postupke kojima se želi prekinuti izlaženje našeg lista", dodaje.

Cumhuriyet, žestoki kritičar predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, zadnjih godina je vodio istrage neugodne za vlast, tvrdeći primjerice da su turske tajne službe dopremale oružje islamističkim pobunjenicima u Siriji.

Ova uhićenja su zadnja u nizu mjera u okviru čistki neviđenih razmjera pokrenutih nakon propalog puča u kojima su se mediji našli na glavnom udaru: od srpnja je zatvoreno 170 medija a 105 novinara je uhićeno, navodi Tursko novinarsko društvo (TGC).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?