Britanski premijer

Boris Johnson poziva svjetske lidere: Uplatite u fond za klimu

Boris Johnson
20.09.2021.
u 21:33

Britanski premijer Boris Johnson pozvao je danas, šest tjedana do summita o klimi, čelnike vodećih gospodarstava među kojima su Sjedinjene Države, da ispune obećanje o uplati 100 milijarda dolara na godinu u fond za klimu. Johnson i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres bili su domaćini okruglog stola na kojem su svjetski lideri govorili o ciljevima smanjenja emisija stakleničkih plinova i financiranju fonda za zaštitu planeta.

"Suviše velik broj velikih gospodarstava odugovlači. Ponovno ću naglasiti: da bismo u tome uspjeli, razvijene zemlje moraju pronaći tih 100 milijardi dolara", rekao je Johnson.

Sastanak iza zatvorenih vrata u sklopu godišnjeg zasjedanja Opće skupštine UN-a uključuje lidere i predstavnike iz nekoliko desetaka zemalja koje predstavljaju industrijski razvijene nacije, zatim nacije u usponu te ranjive zemlje u razvoju, rekao je Selwin Hart, pomoćnik glavnog tajnika i posebni Guterresov savjetnik u akciji za klimu. 

Johnson je u razgovoru s novinarima izrazio nadu da će SAD ispuniti obećanje i uplatiti svoj dio novca kako bi se dosegnuo godišnji cilj od 100 milijardi. To je ključno važno jer SAD će time poslati jako snažnu poruku svijetu. Američki izaslanik za klimu John Kerry, koji je na sastanku predstavljao SAD, rekao je da će Washington uplatiti svoj udio do konferencije za klimu COP26, koja će se održati u škotskome gradu Glasgowu od 31. listopada do 12. studenog.

Okrugli stol trebao bi pomoći da UN-ova konferencija za klimu bude uspješna iako nedavno objavljena izvješća pokazuju da vodeća gospodarstva nisu na tragu zadanih ciljeva o smanjenju emisija stakleničkih plinova niti prikupljanja obećanog novca. Za okruglim stolom bili su SAD, Kina, Indija, zemlje Europske unije, Kostarika, Maldivi i skup zemalja u razvoju, zemalja srednjih prihoda te industrijski razvijenih. Prema UN-ovu izvješću objavljenom u petak, globalne emisije bit će 16 posto veće u 2030. nego što su bile 2010. godine, a to je daleko od 45-postotnog smanjenja do 2030. koje je, upozoravaju znanstvenici, potrebno da se planet spasi od razornih klimatskih promjena.

Drugo izvješće koje je u petak objavila Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj pokazuje da bogate zemlje neće ispuniti cilj o uplati 100 milijardi dolara u fond za klimu za prošlu godinu. Taj fond trebao bi pomoći zemljama u razvoju da se prilagode klimatskim promjenama. UN očekuje izvješća nekih od vodećih gospodarstava o tome na koji način misle snažnije smanjiti emisije te prikupiti 100 milijardi dolara.

Guterres će, nadalje, pritisnuti zemlje donatore i multilateralne banke za razvoj da povećaju udio financiranja sa sadašnjih 21 posto na 50 posto kako bi pomogle zemljama prilagoditi se na klimatske promjene, rekao je Hart. Johnson, koji  će biti domaćin konferencije COP26, pozvao je najbogatije da budu ozbiljne i da skupe tih 100 milijardi. Guterres je rekao za agenciju Reuters prošli tjedan da bi summit o klimi mogao biti neuspjeh i objasnio da još postoji razina nepovjerenja između sjevera i juga, razvijenih i zemalja u razvoju koje moraju biti prevladane.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije