Britanski premijer

Boris Johnson najavio povećanje poreza

Boris Johnson
07.09.2021.
u 21:37

Britanski premijer Boris Johnson predstavio je planove za povećanje poreza radnicima, poslodavcima i nekim ulagačima radi ublažavanja krize zdravstvenog i sektora socijalne skrbi, čime je prekršio izborno obećanje i izazvao bijes stranačkih kolega.

Nakon što je uložio ogromna novčana sredstva u borbu protiv covida-19, Johnson je odustao od izbornog obećanja kojim se obvezao sanirati krizu sustava socijalne skrbi čiji će se troškovi, kako se predviđa, zbog starenja stanovništva u iduća dva desetljeća udvostručiti, javlja Hina. 

U sklopu svog obećanja, Johnson je također rekao i da će nadoknaditi kašnjenja u zdravstvu, s obzirom na to da su, zbog preusmjeravanja svih resursa državnog zdravstvenog sustava u borbu protiv covida, milijuni ljudi mjesecima čekali na red za preglede i liječenje. 

“Pogriješio bih kada bih rekao da možemo ovaj oporavak financirati bez donošenja teških, ali odgovornih odluka o tome kako pronaći potrebna sredstva", rekao je Johnson u svom obraćanju parlamentu.

Britanski su političari godinama pokušavali pronaći adekvatan model financiranja socijalne skrbi, iako su oba prethodna premijera, iz reda konzervativaca i laburista, ignorirala to pitanje zbog bojazni da će razljutiti svoje birače, ali i stranačke kolege.

Tijekom iduće tri godine skupit će se 36 milijardi funti

Ne obazirući se na zabrinutost svoje stranke, Johnson je predstavio novi plan prema kojem će se stopa poreza za zdravstveno i socijalno osiguranje, koje plaćaju i radnici i poslodavci, povećati za 1.25 posto.

Tim će se povećanjem, kako je rekao Johnson, tijekom iduće tri godine prikupiti 36 milijardi funti.

Johnson je pokušao ublažiti bijes svoje stranke, koja je već desetljećima poznata po tome što zagovara niske poreze. Neki zakonodavci strahuju da će zbog ovih povećanja izgubiti podršku na izborima 2024.

Johnson je kasnije rekao da nije htio daljnja povećanja poreza, ali je, kada je upitan o tome, odbio potpuno isključiti tu mogućnost.

Rekao je također da je potrebna dugoročna reforma kako bi se popravilo stanje u sustavima skrbi za starije i osobe s invaliditetom.

“Priznajem da ovim kršim svoj politički program, no ne činim to olako; globalna pandemija nije bila ni u čijem planu i programu”, poručio je Johnson.

Ministrica rada i mirovinskog sustava u Johnsonovoj vladi Therese Coffey kasnije je rekla da država iduće godine neće povećati iznos mirovine kako bi ga uskladila s plaćama, čime je prekršeno još jedno izborno obećanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?