SINTETIČKI STIMULANS

Borci Hamasa ubijali su pod utjecajem 'kokaina za siromašne', droge koja stvara osjećaj euforije

rat u izraelu
RONEN ZVULUN/REUTERS
22.10.2023.
u 18:34

Unatoč tome što izaziva veliku ovisnost, Captagon i dalje uživa popularnost na Bliskom istoku zbog svoje pristupačnosti i jednostavnosti proizvodnje

Pripadnici Hamasa, koji su izveli iznenadni napad na Izrael 7. listopada, bili pod utjecajem Captagona, sintetičkog stimulansa tipa amfetamina. Tablete su pronađene u džepovima mnogih napadača koji su izgubili živote na izraelskom tlu, piše The Jerusalem Post. Ova stimulativna droga, poznata kao "kokain za siromašne", omogućila je napadačima, kako piše isti portal, da počine gnusna djela s osjećajem smirenosti i ravnodušnosti. Istodobno, držala ih je budnima tijekom duljeg razdoblja i potiskivala njihov apetit.

Captagon je postao poznat 2015. godine kada je otkriveno da ga koriste borci ISIS-a za suzbijanje straha prije izvođenja terorističkih operacija. Kako je utjecaj terorističkih organizacija poput ISIS-a smanjen, Libanon i Sirija počeli su proizvoditi i distribuirati drogu u velikim razmjerima. Gaza je postala popularno tržište za drogu, posebno među mladim ovisnicima.

Captagon pripada amfetaminima i prvobitno je razvijen za liječenje poremećaja pažnje, narkolepsije i depresije. Unatoč tome što izaziva veliku ovisnost, droga i dalje uživa popularnost na Bliskom istoku zbog svoje pristupačnosti i jednostavnosti proizvodnje. U siromašnijim zemljama, može se kupiti za dolar ili dva, dok u bogatijim zemljama može stajati i do 20 dolara po tableti.

Njegovi primarni učinci uključuju pobuđivanje osjećaja euforije, smanjenje potrebe za snom, suzbijanje apetita i pružanje energije. Prema medicinskim stručnjacima u Libanonu i Siriji, Captagon često koriste i civili koji žive u zonama sukoba.

Procjene sugeriraju da je izvoz ove droge iz Sirije dosegao najmanje 3,5 milijardi dolara u 2020. godini, što je brojka pet puta veća od ukupne vrijednosti sirijskih legalnih izvoznih industrija. Stručnjaci, pak, smatraju kako je stvarna tržišna vrijednost vjerojatno mnogo veća. 

U Saudijskoj Arabiji, primjerice, procjenjuje se da potrošnja Captagona premašuje 600 milijuna tableta godišnje, stvarajući tržišnu vrijednost od najmanje 9 do 12 milijardi dolara. Značajne zapljene Captagona prijavljene su i u Italiji, Grčkoj, Maleziji i Egiptu. Samo prošle godine, više od 250 milijuna Captagon tableta zaplijenjeno je u pokušaju krijumčarenja. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije