MILIJUNAŠI BJEŽE IZ EUROPE:

Boje se terorizma, ne žele migrante blizu sebe i biraju druge, privlačnije destinacije

bježe iz Europe
15.04.2016.
u 18:30

Brojni milijunaši odlazit će iz Europe, a sve zbog vjerskih napetosti, zabrinutosti zbog sporog rasta gospodarstva ali i priljeva migranata iz Sirije, rekao je stručnjak Andrew Amoils inače voditelj istraživanja u New World Wealthu. Njegove su prognoze da će milijunaši u velikom broju napustiti Francusku, Njemačku i Belgiju, a kao zemlje koje su im najprivlačnije destinacije spominju se Australija i Izrael.

Najveći odljev milijunaša u 2015 imala su tri europska grada, Pariz, Rim i Atena, prema izvještaju New World Wealthu. Upravo je Pariz bio najviše na udaru koji je imao odljev od 6 posto milijunaša, odnosno otišlo je njih 7.000. Iz Rima je otišlo 5.000 milijunaša, iz Atene 2.000, prenosi Net.hr

Posljedice odlaska milijunaša

Odlazak milijunaša može biti pokazatelj nadolazećih trendova koji će se odraziti na ostatak populacije, a i  bogati su obično više geografski mobilni od drugih. Njihov odlazak pogodit će prihode države koji stižu od poreznih davanja, a sve to naravno može imati utjecaj na gubitak radnih mjesta ali i odljev novca što će opet utjecati na cijene nekretnina i financijska tržišta.

Ubrzavanje migracija u idućih deset godina

“U Francuskoj je na sve to utjecalo podizanje vjerskih napetosti između kršćana i muslimana, posebno u urbanim područjima”, rekao Amoils u izvješću za CNBC. “Očekujemo da će se milijunaške  migracije daleko od Francuske ubrzati u idućih deset godina kako će i napetosti eskalirati.”, poručio je.

Muslimanska populacija koja živi u Parizu je u pojačanom fokusu nakon terorističkih napada u tom gradu kao i napada u Bruxellesu. Francuska i Njemačka imaju najveći broj islamske populacije među zemljama Europske unije, njih oko 4,7 milijuna. Većina francuskih muslimana živi u Parizu, a oni čine oko 7,5 posto ukupnog francuskog stanovništva.

U Francuskoj je također smještena najveća židovska populacija u Europi, njih 310.000, od kojih većina živi u Parizu. Strah od antisemitizma se povećao od terorističkog napada na židovsku trgovinu u Parizu.

Porast antisemitizma

“Oko 80 posto milijunaša koje su prošle godine otišli u Izrael bili su iz Europe”, rekao je Amoils CNBC, pripisujući sve to porastu antisemitizma. Gradovi sa najvećim priljevom milijunaša su Sidney, u koji je prošle godine stiglo 4.000 milijunaša, zatim u Melbourne 3.000, u Tel Aviv i Dubai se doselilo 2.000 milijunaša, kao i u San Francisco i Vancouver.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?