Zbog pandemije

Boeing u velikim problemima, obustavljaju se narudžbe: Norveška otkazala kupnju 97 aviona

01.07.2020.
u 10:16

Norveška aviokompanija Air Shuttle otkazala je kupovinu 97 Boeingovih aviona, što je najveća obustava narudžbe koju je Boeing doživio od prizemljenja flote 737 Max prije 15 mjeseci.
Otkazivanje narudžbe, koju je Air Shuttle najavio početkom ovog tjedna, uslijedilo je zbog financijskih problema s kojima se suočava Norveška uslijed pandemije koronavirusa.

Pad prihoda zbog otkazivanja letova i zatvaranja granica nije zaobišao ni norveški Air Shuttle, kao ni brojne aviokompanije širom svijeta, javlja CNN.

Nekada su Norvežani, jedni od najvećih svjetskih avioprijevoznika s velikim popustima, bili glavni kupac Boeinga. Air Shuttle je prva europska aviokompanija koja se 2012. složila kupiti 100 modela 737 Max, kao i 22 starija modela 737.
U to vrijeme Boeing je ponudio 122 aviona za 11,5 milijardi dolara. Ipak, Boeing je i dalje u pregovorima s Norvežanima u vezi s ovom narudžbom.

"Ne želimo komentirati komercijalne rasprave s našim kupcima. Norveška je dugogodišnji kupac Boeinga. Kao i mnogi operateri koji su se našli u ovim vrlo zahtjevnim vremenima, nadamo se da će biti bolje", saopćili su iz Boeinga.

S druge strane, norveški avioprijevoznik izjavio je kako prekida unosan ugovor s Boeingom te da će tražiti odštetu i povrat depozita koji je uplatio Boeingu za 97 aviona.

Međutim, pored norveškog prijevoznika, Boeingu su otkazane još 322 narudžbe otkako je pandemija pogodila avioindustriju u veljači ove godine. Pri tome, 313 narudžbi odnosi se na model 737 Max.

Boeing je najavio i otpuštanje 16.000 radnika te smanjenje proizvodnje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije