Američki državni tajnik zatražio

Blinken za humanitarnu stanku u Gazi, Izrael prvo traži puštanje svih talaca

Antony Blinken
03.11.2023.
u 21:30

Blinken je na konferenciji za novinare rekao da poziva na humanitarnu stanku kako bi se omogućila dostava pomoći Gazi i olakšali napori za oslobađanje talaca, dok bi se istodobno Izraelu omogućilo da ostvari svoj cilj i porazi Hamas.

Američki državni tajnik Antony Blinken zatražio je u petak od Izraela da privremeno obustavi vojnu ofenzivu u Gazi kako bi se omogućila dostava pomoći toj enklavi, no premijer Benjamin Netanyahu to odbija sve dok Hamas ne oslobodi sve taoce.

Blinken, na svom drugom putovanju u Izrael u mjesec dana, nastoji postići ravnotežu između potpore Washingtona Izraelu, koji je 7. listopada doživio krvavi teroristički napad Hamasa, i zabrinutosti za civilne žrtve među palestinskim stanovništvom koji je izložen izraelskom bombardiranju.

SAD je zadržao retoriku čvrste potpore Izraelu, ali sve više poziva na humanitarnu pomoć Gazi i na poduzimanje koraka u cilju izbjegavanja civilnih žrtava rata te kratkotrajni prestanak borbi kako bi se olakšali napori  za oslobađanje više od 240 talaca koje su u Hamasovom zatočeništvu.

Blinken je na konferenciji za novinare rekao da poziva na humanitarnu stanku kako bi se omogućila dostava pomoći Gazi i olakšali napori za oslobađanje talaca, dok bi se istodobno Izraelu omogućilo da ostvari svoj cilj i porazi Hamas.

Potvrdio je da je s Netanyahuom i izraelskim ratnim kabinetom razgovarao kako, kada i gdje bi se te stanke primijenile te što se želi postići. Rekao je da je Washingtonu jasno kako za to treba vremena i da to zahtijeva koordinaciju međunarodnih partnera.

Njegove izjave daju naslutiti da je bilo kakav dogovor s Izraelom neizvjestan te da treba izgladiti brojne prijepore.

"Razgovarali smo o brojnim legitimnim pitanjima danas, od toga kako iskoristiti predah u ofenzivi da bismo dopremili što više humanitarne pomoći, oslobodili taoce i kako bi se osigurali da Hamas ne iskoristi stanke u svoju korist", rekao je Blinken.

Blinken je rekao da se time treba hitno pozabaviti i da vjeruje da se ti problemi mogu riješiti.

Govoreći nakon Blinkena, Netanyahu je odbacio tu ideju.

"Jasno sam rekao da nastavljamo svom snagom i da Izrael odbija privremeni prekid vatre koji ne uključuje puštanje svih talaca na slobodu", rekao je Netanyahu.

Kao i Izrael, SAD odbacuje međunarodne pozive za prekidom vatre, ali nastoji nagovoriti Izrael na lokalizirane stanke u borbama.

Prije susreta s izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom, Blinken je ponovio da Izrael ima pravo "učiniti sve što je moguće kako se 7. listopada više nikada ne bi ponovio".

Herzog je rekao da je Izrael sve učinio kako bi stanovnike upozorili na predstojeće zračne napade te pokazao letke kojima je Izrael pozivao civile da napuste sjever Gaze. Uoči ofenzive, stanovnicima Gaze su poslane i SMS poruke.

Obitelji nekih talaca okupili su se pred zgradom u kojoj je održan sastanak Blinkena s izraelskim čelnicima. One također odbacuju prekid vatre koji ne bi uključivao puštanje svih talaca, Izraelaca i stranaca. 

Jedan od Blinkenovih prioriteta je i spriječiti širenja sukoba na ostatak regije.

Čelnik libanonskog Hezbolaha je u petak upozorio Sjedinjene Američke Države da sprečavanje regionalnog rata ovisi o zaustavljanju izraelskog napada na Gazu te dodao da postoji realna mogućnost da se borbe na libanonskom bojištu pretvore u "široki rat".

Hasan Nasralah je u svom prvom govoru otkako je 7. listopada izbio rat između Hamasa i Izraela također zaprijetio SAD-u, glavnom savezniku Tel Aviva, rekavši da je njegova militantna skupina koju podupire Iran spremna suočiti se s američkim bojnim brodovima u Sredozemlju.

Blinken na te prijetnje uzvraća da je Washington odlučan da neće biti drugog ili trećeg fronta te da će osujetiti svaku agresiju bilo koje strane.

"Što se tiče Libanona, Hezbolaha i Irana, jasni smo od samog početka da smo odlučni da neće doći do otvaranja drugog ili trećeg fronta u ovom sukobu", poručo je Blinken odgovarajući na pitanje da li je SAD voljan usmjeriti svoju regionalnu vatrenu moć na mete u Libanonu i Iranu.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?