WASHINGTON

Blinken sljedeći tjedan putuje u Tongu, Novi Zeland i Australiju

Antony Blinken
21.07.2023.
u 07:42

Antony Blinken, američki državni tajnik, idućeg će tjedna obaviti službene posjete Tongi, Novom Zelandu i Australiji, službeno je objavio State Departmenta.

Poseban je naglasak stavljen na odlazak Blinkena u Nuku'alofu, glavni grad Tonge, gdje će Blinken posjetiti novo otvoreno američko veleposlanstvo. U posljednje vrijeme Sjedinjene Američke Države su označile ovaj otok u pacifičkom moru strateški vrlo važnim nakon što Kina jača svoj utjecaj na Pacifiku. Veći angažman u zemljama pacifičke regije jedan je od trenutačnih prioriteta američke vanjske politike.

Blinken će po prvi puta otkako obnaša dužnost državnog tajnika posjetiti Tongu.

Putovanje Blinkena trajat će od 24. do 29. srpnja, unutar čega će posjetiti i Novi Zeland te Australiju, a tom će prigodom uveličati i jednu utakmicu Svjetskog prvenstva za nogometašice kojem su te dvije zemlje zajednički domaćini. Inače, ženska reprezentacija SAD-a je aktualni svjetski prvak, odnosno, osvajale je naslove prvaka na posljednja dva prvenstva.

Blinken će 27. srpnja boraviti u novozelandskom Wellingtonu, dok će putovanje zaključiti 28. i 29. ovog mjeseca posjetom Australiji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?