američki državni tajnik

Blinken kaže da se istražuju opcije za budućnost Gaze nakon Hamasa

Antony Blinken
Twitter
01.11.2023.
u 09:30

Blinken je rekao da se postojeći status palestinske islamističke skupine Hamasa u gusto naseljenoj enklavi ne može nastaviti, ali ni Izrael ne želi vladati Gazom.

Sjedinjene Države i druge zemlje razmatraju razne opcije za budućnost Pojasa Gaze kada Hamas prestane kontrolirati to palestinsko područje, rekao je u utorak američki državni tajnik Antony Blinken.

Blinken je rekao da se postojeći status palestinske islamističke skupine Hamasa u gusto naseljenoj enklavi ne može nastaviti, ali ni Izrael ne želi vladati Gazom.

Između te dvije pozicije bile su "razne moguće permutacije koje sada vrlo pažljivo promatramo", poručio je.

Ono što bi imalo najviše smisla, dodao je, bila bi "učinkovita i revitalizirana palestinska uprava u Gazi", no pitanje je, kaže, može li se to postići, javlja Hina. 

"A ako se to ne može ostvariti, postoje drugi privremeni aranžmani koji mogu uključivati ​​druge zemlje u regiji. To može uključivati i ​​međunarodne agencije koje bi pomogle osigurati  sigurnost i upravljanje", rekao je Blinken.

Kao osvetu za napad Hamasa 7. listopada, u kojem je ubijeno više od 1400 ljudi u Izraelu i što je bio najgori napad na Židove od holokausta, Izrael je obećao da će zbrisati Hamas u nemilosrdnom napadu na Pojas Gaze. Međutim, čini se da se tome ne nazire kraj, piše Reuters.

Zdravstveni dužnosnici rekli su u utorak da je najmanje 50 Palestinaca ubijeno u izraelskom zračnom udaru na izbjeglički kamp na sjeveru Gaze.

UN-ovi dužnosnici izvještavaju o javnozdravstvenoj katastrofi u opkoljenoj enklavi i  pretrpanim bolnicama bez električne energije.

Washington je razgovarao s Izraelom, kao i s drugim zemljama u regiji, o tome kako upravljati enklavom ako Izrael trijumfira na bojnom polju, ali jasan plan se tek treba pojaviti.

Među opcijama koje razmatraju Sjedinjene Države i Izrael bila je mogućnost multinacionalnih snaga koje bi mogle uključivati ​​američke trupe ili da Gaza bude privremeno stavljena pod nadzor Ujedinjenih naroda, izvijestio je u utorak Bloomberg.

U odgovoru na to izvješće, Bijela kuća je rekla da slanje američkih trupa u Gazu, u sklopu mirovnih snaga, nije nešto što se razmatra ili o čemu se raspravlja.

Neki od suradnika američkog predsjednika Joea Bidena zabrinuti su oko formuliranja "izlazne strategije za Gazu" nakon Hamasa.

"Imali smo preliminarne razgovore o tome kako bi budućnost Gaze mogla izgledati", rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller te dodao da će  to biti predmet diplomatskog angažmana. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?