izvješće

Blagi pad islamističkih napada u Europi 2019., Francuska glavna meta

terorizam
Reuters
03.02.2020.
u 21:00

Broj islamističkih napada u Europi blago se smanjio 2019., po izvješću Francuskog centra za analize terorističkih opasnosti (CAT), u kojem se ističu poteškoće s kojima se susreće Islamska država od pada njezina samoproglašenog kalifata.

"Godine 2019. prijetnja je bila uglavnom unutarnja. Razvoj vojne situacije u Siriji doveo je do smanjenja džihadističkih aktivnosti i kapaciteta Islamske države da izvodi napade u Europi", navodi se u izvješću tog neovisnog instituta.

Prošle godine u Europskoj uniji zabilježeno je 25 "terorističkih incidenata": 3 teroristička napada, 5 pokušaja napada i 17 planiranih napada. Godine 2018. zabilježena su bila 4 teroristička napada, 1 pokušaj napada i 21 planirani napad, navodi se u dokumentu.

Francuska je i dalje glavna meta džihadista: na njezinu teritoriju izvedena je trećina tih napada (32 posto), pokušaja napada i planiranih napada, prema 16 posto u Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu te 8 posto u Nizozemskoj i Španjolskoj.

Bilanca ljudskih žrtava između 2019. i 2018. ne razlikuje se previše: u napadima 2019. je poginulo 10 ljudi, a 34 je ozlijeđeno, prema 13 mrtvih i 37 ozlijeđenih godinu dana prije.

Vrhunac je zabilježen 2017. kada se u Europi dogodilo 15 terorističkih napada, 7 pokušaja napada i 40 planiranih napada, nakon čega su uslijedile dvije godine smanjenih terorističkih aktivnosti.

Ti se podaci mogu dovesti u vezu s uspostavom kalifata 2014. na teritoriju Iraka i Sirije, njegovim širenjem te padom 2019. 

Više od četvrtine "terorističkih incidenata" (28 posto) bilo je "inspirirano", odnosno pojedinci su reagirali na pozive neke terorističke organizacije s kojom nisu imali izravne veze, navodi se u izvješću. 

"Smrt Al Bagdadija ne znači kraj terorističke prijetnje jer je ideološka matrica i dalje realno prisutna", zaključio je Manon Chemel, supotpisnik izvješća.

Vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi ubijen je u američkom napadu prošle godine. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije