Egipatski Vrhovni sud:

Bivšem islamističkom predsjedniku Egipta potvrđena kazna zatvora od 20 godina

dsfs
FAH
22.10.2016.
u 21:35

Egipatski Vrhovni sud potvrdio je 20-godišnju kaznu zatvora bivšem islamističkom predsjedniku Mohamedu Mursiju, što je prva službena presuda bišem šefu države u nekoliko procesa. Sud je također protvrdio presude osmorici suoptuženih, od kojih je sedam osuđeno na jednaku kaznu i jedan na 10 godina zatvora, prema jednom sudskom izvoru.

Mursi je u travnju 2015. osuđen zbog odgovornosti za sukobe tijekom jedine godine kada je bio na vlasti. Sukobili su se njegovi pobornici i oporba, koja je upozoravala na predsjednički dekret kojim si je Mursi dodijelio neograničene ovlasti. Mursija je u srpnju 2013. svrgnuo bivši šef vojske Abdel Fattah al-Sissi.

Protiv bivšeg islamističkog predsjednika se vodi nekoliko procesa. Njegovi odvjetnici su uložili žalbu nakon smrtne presude koja mu je određena nakon masovnih bjegova iz zatvora i napada na policiju tijekom pobune 2011. kojom je Hosni Mubarak potjeran s vlasti.

 Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International je prvi proces nazvala "parodijom pravosuđa".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?