POST-COVID SINDROM

Bitka s post-Covid sindromom: 'Kao stranac sam u svom tijelu. Gubitak pamćenja mi najviše smeta'

HRT
22.04.2021.
u 08:50

Rezultati talijanske studije pokazuju da dva mjeseca nakon bolesti samo 12 posto pacijenta nema nikakvih simptoma, 30-ak posto od jedan do dva, a svaki drugi žali se na više od tri simptoma

Od mnogih koji su preboljeli zarazu koronavirusom možemo čuti kako još mjesecima osjećaju posljedice bolesti. Tegobe su različite, umor, otežano disanje, vrtoglavice, glavobolje samo su neke od njih. Bolest na svakoga utječe drukčije, pa ni kod post-COVID sindroma nema pravila. Stručnjaci još traže odgovore na mnoga pitanja, a neke iz post-COVID ambulante bolnice Dubrava donosi HRT

Koronavirus ju je pokosio. Željki je bolest počela uobičajeno - povišenom temperaturom, kašljem, bolovima u zglobovima. Uskoro se razboljela i njezina mama pa brat i njegova obitelj.

- Imale smo obje obostranu upalu plaću. Ja osim temperature se ne sjećam previše jer kako je mami svaki dan bilo lošije i zapravo sam se brinula da mami olakšam i da joj što bolje, nisam zapravo pratila sebe, kazala je Željka Horvat.

Deseti dan Željkina mama je ustala i baš kada se činilo da će krenuti nabolje, završila je u bolnici. Umrla je nakon 13 dana.

- Strašno je kada nekog svog ostavite u bolnici ne možete do njega, ovisite o jednom satu u kojem možete nazvati i dobiti informacije što se događa. Ovisite o doktoru koji će vam dati informacije ili će vam reći, kako je meni rekla, da mama ima puno godina i da ne moram puno očekivati, što je jako ružno i mislim da ne spada u dijagnozu. Isto tako kao moram reći da mi je ostalo medicinsko osoblje izlazilo u susret s informacijama koje su njima bile dostupne, rekla je Željka Horvat.

Prošla su tri mjeseca, a Željka priznaje da je i danas neutješna i da je muči što nije bila s majkom u tim trenucima.

- To je nešto što će me proganjati do zadnjeg dana života, kazala je.

Danas kada o svemu razmišlja, smatra da ju je tih dana bila pod adrenalinom. Brinući se za mamu, a zatim i za brata, na neki je način čuvala sebe. No posljedice su ostale. I nakon tri mjeseca osjeća jak umor.

- Postoji razlika u danima. U danu kada se ja osjećam dobro, pokosim travu u dvorištu, jednostavno poslije toga pet dana ne mogu doći k sebi. To mi je jednostavno toliko iscrpljujući posao. Ne mogu reći koliko imam snage i u kakav kućanski posao bi se mogla upustiti, a da se ne iscrpim. Nekada je i pranje suđa, dva tanjura i dvije vilice, velik napor. Još uvijek, priznaje Željka.

Kako ima poremećaj štitnjače. Željka vjeruje da su joj se nakon koronavirusa i ti simptomi pojačali - od nesanice, ispadanja kose, nervoze, suhe kože.

- Mislim da ni doktori ne znaju na što sve virus utiče, kazala je.

No, više od svega smeta je gubitak pamćenja i koncentracije.

- Gubitak kratkotrajnog pamćenja koji se meni i danas događa, odradim neku radnju nesvjesna da sam je odradila. Npr. krenem uključiti vešmašinu, dođem do nje i odem uvjerena da se roba pere, kad ja dođem tamo i vidim da mašina nije uključena, kazala je.

Slične simptome ima i druga Željka. Iako mlada, u dobroj kondiciji, šest mjeseci nakon što je preboljela COVID osjeća se kao stranac u svom tijelu. Simptomi su bili uobičajeni.

- Od visoke temperature koja je trajala tjedna, boli u zglobovima, enormni umor, nisam mogla od sobe do zahoda, a da nisam zastala nekoliko puta, glavobolje koje su trajale dva mjeseca. U međuvremenu sam dva puta dobila kožnu alergiju, urinoinfekciju, jednom riječju, COVID je napao moj cijeli imuno sustav, govori Željka Šabarić.

Kada se vratila na posao, problemi s disanjem nisu prestali.

- Nakon što bih napravila nekoliko koraka, uspuhala bih se kao da osvajam Velebit. Svi su me uvjeravali da je to normalno, svima nam je teško disati kroz masku. Svako najbolje zna sebe i svoje tijelo. Nakon nekoliko tjedana shvatila da tu nešto ne štima i otišla privatnom doktoru da bi ispalo da je problem u sitnim dišnim putevima koji u začepljeni i gdje se ne odvija normalna izmjena plinova. Prvo su za to uslijedili lijekova, a kako se stanje samo mrvicu poboljšalo, krenuli su dalje s pretragama da bi na kraju ispalo da imam astmu, rekla je Željka Šabarić.

Ovo su tipični simptomi post-COVID-a. Rezultati talijanske studije pokazuju da dva mjeseca nakon bolesti samo 12 posto pacijenta nema nikakvih simptoma, 30-ak posto od jedan do dva, a svaki drugi žali se na više od tri simptoma.

Upravo zbog toga u studenom prošle godine u KB-u Dubrava otvorena je post-COVID ambulanta. U početku su očekivali da će se u ambulanti liječiti samo pacijenti s teškim oblikom bolesti, koji su završili na kisiku i respiratoru, no uskoro se pokazalo da brojne tegobe imaju i oni sa srednje teškim oblikom bolesti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?