DANAS IMA NOVI ŽIVOT

Bila je najmlađa premijerka na svijetu: Jedan tulum joj je srušio karijeru, razvela se...

Sanna Marin skandal
Foto: REUTERS/PIXSELL/screenshot/Twitter
1/4
09.12.2023.
u 18:42

U svojoj posljednjoj godini na vlasti dospjela je na naslovnice s procurjelim fotografijama njezinog stila života izvan dužnosti, s dvije njezine prijateljice koje su pozirale za fotografiju u toplesu u jednom od ureda premijerke. Od tada su mediji pratili njezin razvod, pojavljivanja na festivalima i druge aspekte njezina života

Bivšu finsku premijerku Sannu Marin, koja je parlament i diplomatske razgovore zamijenila za zabavu i druženje sa slavnim osobama, mediji sada intenzivno prate u novim aktivnostima. Tako redovno Sanna objavljuje snimke sa svojih putovanja koje zatim svjetski mediji prenose, baš kao i za druge svjetske poznate ličnosti.

Bivša premijerka, koja je imala samo 34 godine kada je preuzela dužnost 2019., poražena je tijesno na ovogodišnjim parlamentarnim izborima u travnju, a zatim je dala i ostavku na mjesto predsjednice Socijaldemokratske stranke lijevog centra. Ubrzo je objavila i da napušta svoju političku karijeru da bi se pridružila Institutu za globalne promjene bivšeg britanskog premijera Sir Tonyja Blaira, političkom think-tanku sa sjedištem u Londonu, kao 'strateški savjetnik'. U svibnju se sporazumno razišla sa suprugom Markusom Raikkonenom s kojim je bila u braku tri godine.

Marin je bila najmlađa premijerka na svijetu kada je preuzela dužnost 2019. s 34 godine, privlačeći pozornost diljem svijeta i pridonoseći podizanju profila Finske. No, nakon poraza na izborima Sanna Marin snažno je obranila svoje pravo na privatnost, kritizirajući "nerazumno i potpuno prenapuhano" izvještavanje medija o njezinom tulumarenju za vrijeme mandata. No, prema svemu što se događa u medijima čini se da je publicitet navika koje se teško otresti.

Tako su finski, ali i svjetski, tabloidi intenzivno pratili njenu „svjetsku turneju“ koja je obuhvatila reviju Victorije Beckham na Tjednu mode u Parizu, predavanje u Los Angelesu i ručak s glumicom Sharon Stone, a sve je marljivo pratila Marinina služba za društvene mreže. Na Tjednu mode u Parizu je zauzela glavno mjesto na reviji Victorije Beckham - u jednoj od VB-jevih haljina vrijednoj više od 1000 funti. Tada je podijelila niz glamuroznih selfieja iza kulisa A-liste eventa na kojem su bili Kim Kardashian, Kris Jenner, Pamela Anderson, David Beckham i Eva Longoria.

Kako su pisali engleski tabloidi - „s jarko crvenim ružem i modernom haljinom s drapiranim mini rukavima Victoria Beckham od £1024, Sanna se više doimala kao influencerica nego kao političarka". A novinski kolumnisti u Finskoj sugerirali su da se iz političarke pretvara u slavnu osobu. “Nevjerojatnom brzinom, Marin je postao osoba koja blista pod jakim svjetlima najvećih svjetskih gradova”, napisao je tabloid Iltalehti. Helsingin Sanomat, druge novine, objavile su reportažu samo o Mercedesu E-klase koji je dovezao bivšu premijerku na Tjednu mode u Parizu. “Možda njen prebjeg od vođe radničke klase u društvene krugove koji lavovski gledaju na potrošnju naglašava ciničan pogled na političko predstavljanje ‒ politika se koristi za promicanje osobnih interesa, a ideološka retorika samo je taktika”, napisala je Johanna Vuorelma, politička sociologinja sa Sveučilišta u Helsinkiju na mreži X.

Mutna granica između osobnog i javnog bila je značajka i same njene političke karijere. Kao premijerka često je miješala to dvoje, govoreći u jednom ženskom časopisu o poteškoćama u usklađivanju svog posla s brigom o djeci. Pozvala je novinara da igraju košarku u njezinoj službenoj rezidenciji. U svojoj posljednjoj godini na vlasti dospjela je na naslovnice s procurjelim fotografijama njezinog stila života izvan dužnosti, s dvije njezine prijateljice koje su pozirale za fotografiju u toplesu u jednom od ureda premijerke. Od tada su mediji pratili njezin razvod, pojavljivanja na festivalima i druge aspekte njezina života, što ju je navelo da se požali na takav pristup medija prema njenom životu.

No sada je suprotno jer Sanna sama potencira svoj društveni život mnogobrojnim objavama na društvenim mrežama. „Sanna Marin se nada da će istražiti mogućnosti u medijima i zabavi", piše tako časopis Variety koji je također popratio njen ručak s glumicom Sharon Stone u Kaliforniji. Sanna je na svojim društvenim mrežama podijelila snimku neobičnog para, a Sharon je napisala: 'Tako si kul, tako pametna i tako lijepa. To mora biti preteško za muškarce da se s tim nose' misleći pri tome na Sannin nedavni razvod.

Dok je bila u južnoj Kaliforniji, Sanna je također dijelila snimke iz hotela Beverly Hills - ekskluzivnog okupljališta poznatih. Također je razgovarala sa studentima na UCLA. Nagovještaji da ima ambicije na filmskom platnu (spominje se režija) prvi su put objavljeni u rujnu, kada je Variety izvijestio da je bivša političarka potpisala ugovor s tvrtkom za upravljanje talentima Range Media Partners, koja je radila s Keirom Knightley, Tomom Hardyjem i Bradleyjem Cooperom. HBO je pak ovog ljeta objavio dokumentarnu seriju o izazovima Sanne kao žene u političkom prostoru.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?