Jake Sullivan

Bijela kuća: Biden je odobrio slanje kazetnog oružja Kijevu

Jake Sullivan
AP photo
07.07.2023.
u 21:57

Bijela kuća je održala konferenciju za novinare o slanju kazetnog streljiva Ukrajini. Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan je kazao kako Rusija koristi takvo oružje od početka rata. "Rusija koristi kazetno streljivo od početka rata. Ukrajina je tražila kazetne bombe kako bi se obranila od ruske agresije. Uglavnom, shvaćamo da takvo oružje predstavlja rizik, ali to vrijedi i u slučaju da Rusi zauzmu više teritorija", rekao je.

"Postoji velika razlika između vrste kazetnog streljiva koje koristi Rusija i onog koje bi SAD poslao Ukrajini. Rusija je već razbacala desetke milijuna ovog oružja po ukrajinskom teritoriju. Moramo se zapitati - predstavlja li ukrajinska uporaba kazetnog streljiva na tom istom području dodatnu prijetnju civilima, s obzirom na to da će taj teritorij ionako morati biti razminiran?" dodao je, prenosi Index.hr

Sullivan tijekom konferencije nije potvrdio hoće li SAD poslati kazetno streljivo Ukrajini u sklopu novog paketa vojne pomoći. Rekao je da će tu informaciju kasnije objaviti Pentagon. Dodao je kako je američki predsjednik Joe Biden odobrio slanje tog oružja u Ukrajinu nakon jednoglasne preporuke svog tima za nacionalnu sigurnost. "To je bila teška odluka", kazao je Sullivan. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?