GEOPOLITIKA

Biden prekršio predizborno obećanje: 'SAD u Jemen šalje ratne brodove i avione'

Reuters/Pixsell
03.02.2022.
u 08:49

Joe Biden uputio je oštru poruku pobunjenicima Hutima da SAD neće stajati po strani budu li oni i dalje napadali UAE i time prekršio obećanje koje je dao u predizbornoj kampanji

Umjesto da, kako je obećao u predizbornoj kampanji, zaustavi rat u Jemenu, američki predsjednik Joe Biden zaoštrava i diže tenzije na Bliskom istoku šaljući ratni brod i borbene avione da pomognu Ujedinjenim Arapskim Emiratima u oružanom sukobu protiv jemenskih pobunjenika Huta, nakon više njihovih napada na tu zaljevsku zemlju.

Nezapamćena katastrofa

Joe Biden uputio je oštru poruku pobunjenicima Hutima da SAD neće stajati po strani budu li oni i dalje napadali UAE i time prekršio obećanje koje je dao u predizbornoj kampanji. Naime, Biden je tada obećao da će okrenuti novu stranicu u politici prema Bliskom istoku, najavljujući da će njegova politika smanjiti napetosti te dovesti do konačnog mira na tom turbulentnom području.

Tada je Bidenova administracija prvi put progovorila o strahotama koje u Jemenu čini Saudijska Arabija na čelu s prijestolonasljednikom, princom Muhammedom Bin Salmanom, unatoč upozorenjima UN-a i mnogih humanitarnih organizacija da je intervencija Saudijske Arabije u Jemenu, zemlji s oko 29 milijuna stanovnika, izazvala najveću humanitarnu katastrofu u novijoj povijesti čovječanstva. I novi američki državni tajnik Antony John Blinken optužio je tada Saudijsku Arabiju da je svojim djelovanjem u Jemenu izazvala "najgoru humanitarnu krizu na svijetu", zbog čega je Bidenova administracija odlučila zamrznuti neke američke prodaje oružja Saudijskoj Arabiji i UAE, saudijskom savezniku u Jemenu. Rat u toj siromašnoj arapskoj zemlji odnio je, prema UN-u, živote čak 377 tisuća ljudi i izazvao nezapamćenu glad. Iako je najavio da će spriječiti prodaju oružja Saudijskoj Arabiji i UAE, Biden sada šalje ratni brod i borbene avione kako bi se rame uz rame sa Saudijskom Arabijom i UAE uključio u rat u Jemenu. Odluka da se "pomogne UAE da se suoči sa sadašnjom prijetnjom" uslijedila je poslije telefonskog razgovora američkog ministra obrane Lloyda Austina i prijestolonasljednika Abu Dhabija i zapravo vođe te zemlje Mohammeda bin Zayeda al Nahyana.

Tri napada dronovima

Emirati, koji su dio vojne koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, interveniraju u sklopu te koalicije u Jemenu od 2015., a u siječnju ove godine Huti su ih tri puta napali dronovima. U jednom od tih napada ubijena su trojica radnika imigranata. Američki razarač "USS Cole" povezat će se s mornaricom Emirata i pristati u Abu Dhabiju, glavnom gradu Emirata, nakon čega će Washington poslati borbene avione pete generacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?