NEW YORK

Biden će u govoru u Generalnoj skupštini UN-a tražiti od svijeta da podrži Ukrajinu

19.09.2023.
u 12:44

Američki predsjednik Joe Biden iskoristit će svoj govor u Generalnoj skupštini UN-a u utorak kako bi glasno apelirao na svjetske čelnike da stanu uz Ukrajinu protiv ruskih osvajača - i nada se da će to primijetiti i republikanci u Kongresu.

Bidenovo obraćanje na godišnjem skupu središnji je događaj njegovog trodnevnog posjeta New Yorku, koja će uključivati sastanke sa šefovima pet centralnoazijskih država, te čelnicima Izraela i Brazila.

Biden, demokrata, učinio je okupljanje američkih saveznika oko podrške Ukrajini vodećom komponentom američke vanjske politike, tvrdeći da svijet mora poslati jasan signal ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da neće moći nadživjeti Zapad.

- Okupili smo svijet da podrži Ukrajinu i ujedinili NATO jer sam na početku bio uvjeren da Putin računa da se NATO neće moći držati zajedno i da bi to bilo dovoljno za pobjedu - kazao je Biden na prikupljanju sredstava za predizbornu kampanju u New Yorku.

Biden se, međutim, suočava s kritikama nekih republikanaca koji žele da Sjedinjene Države troše manje novca za Ukrajinu. Bivši predsjednik Donald Trump, kandidat za republikansku nominaciju na predsjedničkim izborima 2024., tvrdi da bi tražio brzi završetak rata ako bude ponovo izabran.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin McCarthy, najviši republikanac u Washingtonu, postavio je pitanje bi li Sjedinjene Države trebale i dalje slati milijarde oružja Ukrajini.

U svom govoru, Biden planira da tvrdi da je ruska invazija na Ukrajinu u veljači 2022. i okupacija teritorija kršenje osnivačke Povelje UN-a, čiji je glavni princip poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kažu američki zvaničnici.

- On će dati potpunu obranu teze zašto je podrška Ukrajini zaista bitna, ne samo za našu nacionalnu sigurnost, nego i za održavanje Povelje UN-a i ideje suvereniteta i teritorijalnog integriteta i što sve to znači – kazao je visoki zvaničnik administracije.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?