NJEMAČKA DIPLOMACIJA

Baerbock zaprijetila Iranu, ali i osudila potpunu blokadu Gaze koju provodi Izrael

Annalena Baerbock
Armin Durgut/Pixsell
21.10.2023.
u 08:06

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock nalazi se na mini turneji po Bliskom istoku, nakon što je u četvrtak posjetila Jordan u petak je stigla u Izrael, a zatim u Liban. Danas će boraviti u Egiptu i nazočiti summitu o ratu u Gazi.

Baerbock je upozorila Iran i njegove savezničke šijitske milicije poput Hezbollaha da se ne miješaju u rat u Gazi.

"Hezbollah ne bi trebao uvlačiti cijeli Liban u sukob. Upozoravam Iran, upozoravam šijitske milicije u Iraku, upozoravam Hute u Jemenu da ne pale vatru i ne skaču na traku terora.", rekla je Baerbock u petak u Tel Avivu nakon sastanka s izraelskim ministrom vanjskih poslova Elijem Cohenom i opozicionim političarem Bennyjem Gantzom.

Baerbock je rekla i da se protiv "terora Hamasa" mora boriti i da inače neće biti ni mira ni sigurnosti ni za Izrael ni za Palestince.

"S druge strane, nakon zatvaranja obalnog pojasa na Sredozemnom moru, nova velika stradanja tamošnjeg civilnog stanovništva ne samo da će stvoriti pogodno tlo za novi terorizam, nego i ugroziti sve korake ka približavanju arapskim susjedima koji su bili dosad postignut jer postoji opasnost od regionalnog požara. To je računica terorista. Patnja palestinske majke u Gassaru, koja ne zna gdje pronaći vodu za piće za svoju žednu djecu, ne vraća nijedno od otete djece njihovim izraelskim roditeljima", poručila je Baerbock.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?