PRIJETNJE IZ ZRAKA I ZAŠTITA

Austrijska ministrica obrane upozorava: Trebaju nam pripreme za moguće raketne napade

28.01.2023.
u 19:36

U jučer objavljenom Izvješću austrijskog Ministarstva obrane stoji kako se raketne napade na Europu “ne može isključiti”. I kako u okruženju Austrije odnosno Europe postoje brojne rakete i krstareća zračna raketna tijela različitih dometa i s različito postavljenim ciljevima.

Austrijska ministrica obrane iz Narodne stranke (ÖVP) Klaudia Tanner smatra kako su potrebne pripreme i za napade iz zraka, izvještava danas austrijski radio i televizija ORF na svom portalu. Isti izvor navodi da u jučer objavljenom Izvješću austrijskog Ministarstva obrane stoji kako se raketne napade na Europu “ne može isključiti”. I kako u okruženju Austrije odnosno Europe postoje brojne rakete i krstareća zračna raketna tijela različitih dometa i s različito postavljenim ciljevima.

“To je važan korak, da se pripremimo”, istaknula je Tanner. U razgovoru za Austrijsku novinsku agenciju APA, održanom na marginama predstavljanja publikacije “Slika rizika 2023.”, ministrica Tanner osvrnula se je na planirani zaštitni kišobran NATO-a za europske države članice tog vojnog saveza.

Kako je napomenula Tanner, ona se nada na brzu provedbu “European  Sky Shield”, kod kojeg bi, kako ORF piše, i Austrija mogla sudjelovati. “Ali to ne znači da tada mi više ne moramo provoditi aktivnu zaštitu našeg zračnog prostora. Upravo suprotno!”, poručila je austrijska ministrica obrane. Istaknula je kako je važno po svim navedenim osnovama “biti spreman i za takove prijetnje”.

U razgovoru za APA-u Tanner je rekla kako daljnju zadaću vidi u “komunikaciji oko EU klauzule o pomoći”. Austrijska ministrica je istaknula kako je “propušteno ljudima pojasniti što još implicira ulazak u EU”. Prema ministričinom mišljenju, reći ljudima istinu, bila je zajednička zadaća Ministarstva obrane, Ministarstva vanjskih poslova i austrijskog Saveznog kancelarstva. “Prvi je korak informirati, prije nego li se počnu donositi odluke, koje su unesene u zakon”, tvrdi Tanner.

ORF ističe kako je Klauzula o međusobnoj pomoći zemalja članica EU-a stupila na snagu Lisabonskim sporazumom, u  prosincu 2009. godine. Kako se u nastavku navodi “ta Klauzula propisuje da u slučaju oružanog napada  na područje jedne zemlje članice EU-a, ostale zemlje članice  su dužne, svom njihovom raspoloživom moći, pružiti pomoć i potporu napadnutoj članici EU-a”, koja se je našla u nevolji. Isti izvor navodi da uz navedenu Klauzulu EU-a, postoji i mogućnost “poziva na solidarnost zemalja koje nisu članice NATO saveza, kao što su Austrija, Irska, Švedska i Finska”.

Nakon ministričinog intervjua za APA-u i izjava o potrebi pripremanja za moguće raketne napade na Europu, te kritike kako Austrijancima nije rečena istina što sve znači članstvo neutralne Austrije u Europskoj uniji, narednih se dana očekuju burne reakcije. Prije svega oko toga što smije, a što ne smije neutralna  Austrija, ako i dalje želi zadržati svoju vojnu neutralnost.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije