MINISTRICA OBRANE:

Austrija neće obučavati ukrajinske vojnike na tenku Leopard 2

tenk Leopard 2
KACPER PEMPEL/REUTERS
13.02.2023.
u 19:12

“Radije živimo ovaj ostatak neutralnosti nego da testiramo granice, na koje pravo ne gleda tako usko”, poručio je stručnjak za međunarodno pravo Ralph Janik

Austrija neće obučavati ukrajinske vojnike na borbenim tenkovima Leopard 2, potvrdila je to danas austrijska ministrica obrane Klaudia Tanner u pismenoj izjavi za austrijski državni radio Ö1. Ministričinu izjavu prenijeli su i brojni domaći mediji. “To je suverena odluka svake države o potpori Ukrajini, u sklopu njenih zakona”, stoji u priopćenju.

Austrijski stručnjak za međunarodno pravo Ralph Janik je za Radio Ö1 rekao kako “neutralnost ne stoji na putu toj odluci, jer postoji odluka EU-a”. Osim toga, na austrijskim tenkovima Leopard 2 se već obučavaju strani vojnici, kao na primjer iz država članica NATO-a, Mađarske i Češke, ističe Radio Ö1, pozivajući se na vojne izvore. Isti izvor napominje kako Austrija ima jedinu bojnu tenkovsku jedinicu stacioniranu u Welsu, u Gornjoj Austriji, s preko 48 borbenih tenkova Leopard 2.

Janik je, vezano za odluku Austrije o odbijanju obučavanja ukrajinskih vojnika na svom teritoriju, rekao kako neutralnost nije prepreka obučavanju, ako postoji odluka Europske unije, uz opasku kako je ona donesena još u listopadu prošle godine. Ako se sada ne želi obučavati ukrajinske vojnike “onda se to radi iz političkih razloga”, ustvrdio je Janik, aludirajući na žestoke unutarnjopolitičke rasprave koje se vode između protivničkih tabora u Austriji, o austrijskoj neutralnosti. “Radije živimo ovaj ostatak neutralnosti nego da testiramo granice, na koje pravo ne gleda tako usko”, poručio je stručnjak za međunarodno pravo Janik.

Austrijski mediji pišu kako neke države članice EU-a već obučavaju ukrajinske vojnike, nakon Unijine odluke o pokretanju misije osposobljavanja ukrajinskih vojnika na raznim vojnim područjima. Austrijsko se tumačenje smatra pre “striktnim”, u odnosu na druge neutralne zemlje u Europi. Janik ističe primjer neutralne Irske, koja obučava ukrajinske vojnike u razminiranju od nagaznih mina postavljenih širom Ukrajine

Na drugoj strani, u neutralnoj Švicarskoj trenutačno se vodi žestoka rasprava o tome da li dozvoliti slanje oružja domaće proizvodnje u Ukrajinu. Pritom se radi i o interesima švicarske industrije naoružanja, koja strahuje da bi mogla izgubiti neka prodajna tržišta, ističu mediji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije