Ledeni val

Australija na udaru ledenog vala, palo najviše snijega u posljednjih 20 godina

ilustracija
12.08.2019.
u 12:58

Vozači u australskim državama Victoria i New South Wales upozoreni su da ne putuju ako ne moraju jer je ledeni val s juga donio snijeg na jugoistok Australije, javlja The Weather Channel. 

Snažni olujni vjetrovi koji su puhali brzinom i do 120 kilometara na sat poharali su australijske južne, a osobito jugoistočne države, uzrokujući prometne nesreće i nestanke struje još u petak. Ovaj se val preselio u nedjelju, u Queensland, snižavajući temperaturu i donoseći susnježicu i snijeg.

U nekim mjestima zabilježene su najveće padaline u posljednja dva desetljeća, prenio je Queensland Country Life. 

Ledeni val je donio i niz nesreća u kojima je jedna žena izgubila život kada je drvo palo na njezin automobil u Yarra Rangesu, istočno od Melbournea, u državi Victoria. Njezino je četverogodišnje dijete hospitalizirano s ozljedama opasnim po život, javio je The Guardian. 

Gradovi na području Modrih planina u New South Walesu su odsječeni jer je jak snijeg doveo do zatvaranja Velike zapadne autoceste. U Newcastleu, također, u New South Walesu, vjetrovi su odnijeli krov staračkog doma zbog čega je trebalo evakuirati oko 30 ljudi.

Državna služba za izvanredne situacije u New South Walesu zaprimila je više od 1000 poziva u pomoć, otkako je počelo nevrijeme u petak, izvijestio je 9 News.

Snijeg nije neuobičajen na višim visinama jugoistočne Australije tijekom zime, a to je od lipnja do kolovoza. U državama Victoria i New South Wales su brojna skijališta. Međutim Queensland ima suptropsku klimu i snijeg je tu puno rjeđi, prenosi Index.hr. 

Pretpostavlja se da će se situacija popraviti početkom tjedna. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije