cjepiva protiv covida-19

Australija će od siječnja nuditi cjepivo djeci u dobi od pet do 11 godina

cjepivo
Slaven Branislav Babic/PIXSELL
10.12.2021.
u 08:14

Australija će od 10. siječnja početi primjenjivati ​​cjepiva protiv covida-19 za djecu u dobi od pet do 11 godina, izjavio je u petak premijer Scott Morrison, nakon što je uvođenje cjepiva prošlo finalne regulatorne prepreke.

"Ovo će biti dobrodošla vijest za milijune obitelji diljem zemlje koje žele priliku da se njihova djeca cijepe", rekao je Morrison u priopćenju.

Nakon provjere kliničkih podataka iz Kanade, savjetodavna skupina za cijepljenje preporučila je interval od osam tjedana između dvije doze, koji se može skratiti na tri tjedna ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije.

U početnoj fazi primjenjivat će se doze Pfizera, dok regulatori procjenjuju prikladnost Moderninog cjepiva. Odluka se očekuje u narednim tjednima.

Odluka je došla u vrijeme kada Australija nastoji ubrzati primjenu booster doza nakon što je postala jedna od najcjepljenijih zemalja na svijetu time što je s dvije doze cijepila gotovo 90 posto svoje populacije iznad 16 godina. Oko 70 posto djece u dobi od 12 do 15 godina potpuno je cijepljeno.

Vlasti pozivaju građane da uzmu booster dozu uslijed zabrinutosti zbog nove, zaraznije varijante omikron.

Država Novi Južni Wales, koja uključuje najveći australski grad Sydney, prijavila je u petak 516 novih slučajeva zaraze, što je najveći porast u dva mjeseca.

Većina ih je uzrokovana delta varijantom, ali broj zaraza omikronom raste otkako je Australija prijavila svoj prvi slučaj prije otprilike dva tjedna. Do sada je otkriveno oko 50 slučajeva, većina u Sydneyu.

Australija je prijavila oko 225.000 slučajeva covida-19 i 2084 smrtnih slučajeva, daleko manje od mnogih usporedivih zemalja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije