RAČUNALNI NAPAD

Atomsko-digitalni rat: Danas je Kim za sve kriv

Pixsell
17.05.2017.
u 12:30

Prije dva dana Pyongyang je uspješno lansirao trostupanjsku raketu koja je dosegla visinu od dvije tisuće kilometara

Hakeri koji stoje iza velikog računalnog napada provedenog na stotinama tisuća računala diljem svijeta još nisu identificirani, a kamoli uhićeni, ali unatoč tome već se počelo upirati prstom u jednog krivca. Sjevernu Koreju. Stručnjaci za cyber-sigurnost ustvrdili su kako je obrazac hakerskog napada sličan onome koji je Sjeverna Koreja koristila prije nekoliko godina protiv Sonyja koji je u to vrijeme predstavio film “Intervju”, u kojemu se izrugivao s Kim Jong-unom.

Zahtjevan posao

 – Puno je sličnosti između WannaCry virusa, i virusa koje je Pyongyang koristio u prošlosti. Sada nemamo još konkretnih dokaza, ali imamo dosta indicija koje istražujemo, a koji pokazuju kako upravo Sjeverna Koreja stoji iza svega što se dogodilo – kaže Simon Choi, direktor tvrtke za proizvodnju antivirusnih programa Hauri Inc. Razvijanje virusa nipošto nije jednostavan zadatak i zahtijeva prilično složeno računalno znanje, iako je dobar dio koda koji je korišten pri njegovu pisanju potekao od američke obavještajne službe NSA. Kod je tijekom ožujka “procurio” u javnost kada je objavljen na Wikileaksu, i svatko ga je mogao prepisati, uključujući i Sjevernokorejce. Ovo je samo posljednji pokazatelj tehnološke razine kojom ustvari vlada i koju posjeduje Sjeverna Koreja. Prije dva dana uspješno su lansirali trostupanjsku raketu koja je dosegla visinu od 2000 kilometara prije nego li je namjerno srušena u Japansko more. Pyongyang je prije nekog vremena testirao nekoliko atomskih bombi, a izveo je, kako tvrde, i eksploziju hidrogenske bombe. Razvijaju vlastite nadzvučne zrakoplove, vojnu tehnologiju, zdravstvo. Ako se pokaže da je tvrdnja o Sjevernoj Koreji kao autoru virusa točna, bit će to pokazatelj kako Pyongyang vlada prilično visokom tehnološkom razinom ne samo u proizvodnji oružja za masovno uništenje već i u razvoju programa.

– Već dulje vrijeme potpuno je jasno da se Sjeverna Koreja bavi i rudarenjem bitcoina, i na tome zarađuju ozbiljan novac – ustvrdio je Simon Choi. Kojom razinom tehnologije Sjeverna Koreja vlada, vidi se i po činjenici kako se upravo ondje tiskaju “superdolari”, krivotvoreni američki dolari toliko dobro napravljeni da ih je gotovo nemoguće razaznati od pravih. Sjeverna Koreja danas je vodeći krivotvoritelj američke valute u svijetu, a prema podacima obavještajnih službi, počinju i s krivotvorenjem eura. Već godinama kada se na zapadu govori o Sjevernoj Koreji tvrdi se kako ti ljudi žive na rubu gladi, kako su pothranjeni, kako nemaju ni za šaku riže, a da se sav, oskudan novac koji imaju, troši na naoružanje.

Selektivna istina

Opis je to društva koje ne bi uspješno moglo konstruirati i proizvesti ni malo bolja zaprežna kola, a kamoli nuklearno naoružanje, sofisticirane računalne viruse ili trostupanjske rakete koje se probijaju tisućama kilometara u visinu iznad zemlje. Prilično je očito kako se teze o Sjevernoj Koreji povlače u skladu s dnevnim potrebama. Jednom su na rubu gladi, drugi put su sposobni za tehnološka čuda. Istina je negdje u sredini. Kod na temelju kojeg je načinjen virus nije napisan u Pyongyangu, već u sjedištu NSA blizu Washingtona.     

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije