australski premijer

Assange će se moći vratiti u Australiju kad završe svi procesi

 Julian Assange
Reuters
05.01.2021.
u 12:02

Julian Assange slobodan se vratiti kući čim svi procesi protiv njega budu zaključeni, izjavio je u utorak australski premijer Scott Morrison, dan nakon što je britanski sud odbio izručenje osnivača Wikileaksa Sjedinjenim Državama

Zaključivši da zbog psihičkih problema postoji veliki rizik da američki zviždač počini samoubojstvo, britanska sutkinja u ponedjeljak je odbacila zahtjev za izručenjem SAD-u gdje se Assange trebao suočiti s optužbama za špijunažu. 
Američko ministarstvo pravosuđa priopćilo je da će se žaliti na tu odluku višem sudu. 

"Pravosudni sustav ima svoje procedure, a mi nismo strana u postupku. Assangeu je kao i svakom Australcu ponuđena konzularna podrška i kad sve završi može se vratiti kući kao i svaki drugi Australac", rekao je Morrison lokalnoj radio postaji 2GB. 

Amerikanci su protiv 49-godišnjeg Assangea podignuli 18 točaka optužnice tijekom administracije bivšeg predsjednika Baracka Obame, koje se odnose se na objavljivanje povjerljive dokumetacije s informacijama o američkim vojnim operacijama.

Assangeove pristaše smatraju ga herojem koji se žrtvovao razotkrivši američke protupravne postupke u Afganistanu i Iraku te navode da su kaznene prijave protiv njega ujedno i napad na novinarstvo i slobodu govora.

WikiLeaks je 2010. objavio američki vojni video koji prikazuje napad helikoptera Apache u Bagdadu 2007. godine u kojem je poginulo desetak ljudi, uključujući i dvoje novinara Reutersa. Tada je objavio i tisuće tajnih dokumenata diplomatskih depeša.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?