kritika

Asad: Britanski udari u Siriji nezakoniti i podrška terorizmu

Asad
06.12.2015.
u 14:51

Sirijski predsjednik Asad je intervju za britanski list dao prije glasanja britanskih zastupnika i ocijenio je da će Cameronova strategija samo pogoršati stanje

Britanski zračni udari protiv terorističke skupine, takozvane Islamske države (IS) u Siriji "nezakoniti" su i bit će "podrška terorizmu", rekao je sirijski predsjednik Bašar al-Asad u intervjuu za britanski list od nedjelje u kojem je ismijao strategiju premijera David Camerona.

- To će biti štetno i nezakonito i bit će podrška terorizmu - izjavio je sirijski predsjednik u intervjuu objavljenom za Sunday Times govoreći o udarima koje je u srijedu navečer odobrio britanski parlament, a u četvrtak su slijedili prvi udari britanske avijacije.

Asad je intervju dao prije glasanja britanskih zastupnika i ocijenio je da će Cameronova strategija samo pogoršati stanje. 

- Ne možete ih potući samo zračnim udarima - rekao je Asad te dodao:

"Ponovno neće uspjeti. Ne možete izrezati dio raka. Morate ga posve odstraniti. Ovako kako oni provode operaciju je kao da odstranjuju dio raka. Time će se on samo proširiti u tijelu".

Ironično se osvrnuo na "70.000 umjerenih sirijskih boraca" koje je spomenuo britanski premijer David Cameron, a na koje bi se koalicija mogla osloniti na tlu. "Gdje su? Gdje je 70.000 umjerenih o kojima govori? Nema ih 70.000. Nema ih ni 7000", kazao je Asad.

Sirijski predsjednik pohvalio je, naprotiv, rusku intervenciju u svojoj zemlji i nazvao je "zakonitom" jer se Moskva odazvala na njegov zahtjev.

Upitan o mogućoj intervenciji ruskih vojnika na tlu, Bašar al-Asad je odgovorio da se o toj temi "još nije raspravljalo". Ostavio je otvorenu mogućnost suradnje sa zapadnim zemljama, ako su nam "doista spremne pomoći u borbi protiv terorizma".

Na pitanje hoće li se kandidirati za predsjednika u slučaju raspisivanja izbora odgovorio je da "ako se postigne sporazum oko takvog postupka, on ima pravo kandidirati se kao i svaki drugi Sirijac".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije