Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Armenija proglasila ratno stanje i opću mobilizaciju zbog Nagorno Karabaha

I Azerbajdžan i armenski separatisti objavili su da je u sukobima bilo vojnih i civilnih žrtava.
27. rujna 2020. u 12:44 0 komentara 357 prikaza

Armenija je proglasila vojno stanje, opću mobilizaciju nakon sukoba s Azerbejdžanom u spornoj regiji Nagorno-Karabah. Naime, Armenija je u nedjelju ujutro izvijestila da je susjedni Azerbajdžan napao civilna naselja u području Nagorno-Karabaha te pozvala sve stanovništvo regiji da idu u skloništa. Armensko ministarstvo obrane kazalo je da su njihove snage srušile dva azerbajdžanska helikoptera i tri drona kao odgovor na napade za koje su rekli da su počeli u 4,10 sati po GMT-u. Cilj napada bila su civilna naselja, uključujući regionalno središte Stepanakert. "Naš će odgovor biti proporcionalan i vojno vodstvo Azerbajdžana snosi punu odgovornost za stanje", između ostalog navodi se u izjavi armenskoga ministarstva obrane. S druge strane , azerbajdžansko ministarstvo obrane kazalo je kako je počelo vojnu operaciju duž "linije dodira", ničije zemlje koja razdvaja snage koje podupire Armenija od azerbajdžanskih snaga u regiji, potvrdivši da je azerbajdžanski helikopter srušen, ali kako je posada preživjela. Dvije bivše sovjetske zemlje Armenija i Azerbajdžan u sukobu su već više od 30 godina, za kontrolu regije Nagorno-Karabah. Enklava u kojoj većinski žive Armenci pripojena je Azerbajdžanu 1921. a Nagorno-Karabah proglasio je jednostranu neovisnost 1991., uz potporu Armenije.

Uslijedio je rat, te primirje u svibnju 1994. koje je potpisano uz rusko posredovanje. Do kraja 1994. Armenci su imali punu kontrolu nad većinom enklave te su držali i oko 9 % azerbajdžanskog teritorija izvan nje. Kao rezultat njihovog sukoba, raseljeno je oko 230 tisuća Armenaca iz Azerbajdžana te 800 tisuća Azera iz Armenije i Karabaha . Armensko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je "agresiju vojno-političkog vodstva Azerbajdžana" te reklo da će armenska strana primjereno vojno i politički odgovoriti.

Pogledajte video:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=D2jd1bw0AXQ&feature=emb_logo

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel oglasio se na Twitteru povodom sukoba Armenije i Azerbajdžana.

Kazao je kako je zabrinut zbog izvješća o sukobima u zoni Nagorno-Karabaha.

- Vojna akcija se mora hitno zaustaviti kako bi se spriječila daljnja eskalacija.Neposredni povratak pregovorima, bez preduvjeta, jedini je put naprijed - kazao je Michel

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.