Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Arheolozi u Izraelu pronašli mjesto Isusovog prvog čuda?

Stotinama godina hodočasnici su vjerovali da je mjesto čudesa Kafr Kanna, grad u sjevernom Izraelu, gdje posjećuju 'Crkvu za vjenčanja' iz 20. stoljeća.
30. kolovoza 2018. u 16:37 0 komentara 760 prikaza

Misterij je stoljećima okruživao mjesto Isusovog "prvog čuda", ali možda bi uskoro mogli pronaći odgovor, prenosi Daily Mail. 

Prema Evanđelju po Ivanu, Isus je pretvorio vodu u vino tijekom Vjenčanja u Kani. Stotinama godina hodočasnici su vjerovali da je mjesto čudesa Kafr Kanna, grad u sjevernom Izraelu, gdje posjećuju 'Crkvu za vjenčanja' iz 20. stoljeća. No, ipak nikada nije potvrđeno da je riječ o pravoj lokaciji.

Sada arheolozi vjeruju da je Kana iz biblijskih vremena možda prašnjavo brdo, osam kilometara sjeverno. To je bivši lokalitet Khirbet Qane, židovskog sela između 323. pr. Kr. i 324. godine, gdje su arheolozi otkrili brojne uvjerljive tragove.

Otkrili su mrežu tunela za kršćansko bogoslužje,obilježeno križevima i referencama na Kyrie Iesou, grčku frazu koja znači Isus Krist. Tu su bili i oltar i polica s ostacima kamene posude. U šest kamenih posuda nalik na ovu se držalo vino u biblijskom prikazu čuda.

Dr. Tom McCollough, koji se bavi iskopavanjem, rekao je da postoje još tri mjesta s vjerodostojnim tvrdnjama da je upravo tamo bila Kana.

- Otkrili smo veliki kršćanski kompleks koji je služio hodočasnicima koji su došli u potrazi za mjestom na kojem je Isus napravio svoje prvo veliko čudo. Ovaj je kompleks korišten u kasnom petom ili početkom šestog stoljeća, a nastavili su ga koristiti i hodočasnici tijekom križarskog perioda 12. stoljeća, kaže McCollough. 

- Hodočasnički tekstovi iz ovog razdoblja koji opisuju ono što su hodočasnici učinili i vidjeli kad su došli u Galanski klan vrlo se usko podudaraju s onim što smo izložili kao čarobni kompleks.

Kao dio svojih dokaza, dr. McCollough ukazuje na rad židovskog povjesničara Flaviusa Josephusa iz prvog stoljeća. Njegove reference na Kanu zemljopisno se usklađuju s lokacijom Khirbet Qane.

- Pozivanje Kane u Josipu, Novom zavjetu i rabinskim tekstovima tvrdi da je selo bilo židovsko, blizu Galilejskog jezera i u području niže Galileje. Khirbet Qana ispunjava sve ove kriterije, zaključuje McCollough.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.