HERACLEION

Arheološko otkriće na dnu mora: Pronašli blago egipatske Atlantide

Pixabay/ilustracija
01.08.2019.
u 19:58

Potopljeni grad pronađen je još prije dva desetljeća, no nedavno su ronioci pronašli jedno od najvećih otkrića na tom lokalitetu - ostatke potopljenog hrama. Prilikom pregleda lokaliteta, otkriveno je još nekoliko brodova natovarenih novčićima i nakitom.

Drevni egipatski grad Heracleion, odnosno Thonis prema svom egipatskom nazivu, nekada davno bio je živahna trgovačka luka, a sada se nalazi 45 metara ispod površine Sredozemnog mora, piše Science Alert. 

Potopljeni grad pronađen je još prije dva desetljeća, no nedavno su ronioci pronašli jedno od najvećih otkrića na tom lokalitetu - ostatke potopljenog hrama. Prilikom pregleda lokaliteta, otkriveno je još nekoliko brodova natovarenih novčićima i nakitom. Voditelj projekta arheolog Franck Goddion smatra da su on i njegov tim pronašli kamene stupove glavnog gradskog hrama Amuna Garpa, kao i ostatke manjeg grčkog hrama. Do otkrića je došlo zahvaljujući nizu sofisticiranih alata za skeniranje koji mogu razaznati predmete na morskom dnu i ispod njega, unatoč nataloženim sedimentima.

Brodovi s novčićima i nakitom 

Osim što su pronašli glavni gradski hram, ronioci su otkrili i nekoliko potopljenih brodova u kojima su našli novčiće iz vremena kralja Ptolomeja II., koji je Egiptom vladao od 283. do 246. godine prije Krista, posuđe i nakit. 

Arheolozi su također iskopali kovanice iz bizantske ere, što dokazuje da je grad bio naseljen najranije u četvrtom stoljeću prije Krista.

Egipatska Atlantida

Vjeruje se da je Heracleion sagrađen u 8. stoljeću prije Krista na obalama rijeke Nil, a to ime je dobio jer ga je, prema legendi, posjetio i sam Heraklo, sin vrhovnog boga Zeusa, prema grčkoj mitologiji, i smrtnice Alkmene. Danas je drevni Heracleion neslužbeno poznat i kao egipatska Atlantida. "Predmeti koje su pronašli arheolozi prikazuju ljepotu i slavu antičkih gradova, veličanstvenost njihovih hramova i obilje povijesnih dokaza", stoji u opisu projekta na web stranici Goddio. 

"Kolosalni kipovi, natpisi i arhitektonski elementi, nakit i novčići, obredni predmeti i keramika – radi se o civilizaciji smrznutoj u vremenu", dodaje se. Ne zna se što je točno razlog potonuća Heracleiona, no vjeruje se kako se to dogodilo zbog porasta razine mora, seizmičkih aktivnosti i rušenja gradskih temelja što je uzrokovalo da, prije nekih 1000 godina, cijeli grad sklizne u podmorje Sredozemlja.

Istraženo samo 5% cijeloga grada

Arheolozi su, osim na lokalitetu egipatske Atlantide, radili i na Canopusu, drugom obližnjem potopljenom gradu. Na tom lokalitetu arheolozi su pronašli novčiće iz ptolomejske i bizantske ere te prstenje i naušnice iz ptolomejskih vremena. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije