sve veći broj zahtjeva za putovnice

Amerikanci sve više putuju - evo i kamo

američka putovnica
shutterstock
18.12.2023.
u 20:21

Amerikanci mogu tražiti dokument koji im omogućuje putovanja diljem svijeta ili putnu karticu kojom mogu putovati samo kopnenim ili morskim putem, i to u Kanadu, Meksiko, na Karibe i Bermude

Amerikanci sve više putuju te iz godine u godinu podnose sve veći broj zahtjeva za izdavanje putovnica.

U pandemiji se na izdavanje dokumenata za putovanje u SAD-u čekalo dulje, a američko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da od 18. prosinca ponovno izdaje putovnice prema normama koje su vrijedile do ožujka 2020.

To znači da će se zahtjevi za izdavanje putovnica obrađivati u roku od šest do osam tjedana, a oni po ubrzanom postupku u roku od dva do tri tjedna, javlja HRT.

Oko 48% Amerikanaca posjeduje putovnicu, što je povijesno velik broj. Primjerice, 1990. taj je dokument posjedovalo samo 5% građana. Prošla je godina bila rekordna po potražnji putovnica, između listopada 2022. i rujna 2023. izdano ih je više od 24 milijuna.

Amerikanci mogu tražiti dokument koji im omogućuje putovanja diljem svijeta ili putnu karticu kojom mogu putovati samo kopnenim ili morskim putem, i to u Kanadu, Meksiko, na Karibe i Bermude. Cijena vađenja putovnice za američkog građanina starijeg od 16 godina za prvi put je 165 dolara, a kartice za putovanja 65 dolara. Za putnike koji žele oba dokumenta, cijena je 195 dolara, a cijena za izdavanje dokumenta po ubrzanom postupku 225 dolara.

Zajednička promocija turizma Hrvatske i Slovenije u New Yorku

Meksiko je omiljena destinacija za putnike iz SAD-a, tu zemlju godišnje posjeti 39,3 milijuna Amerikanaca. Kada putuju u Europu, Amerikanci najradije odlaze u Veliku Britanija, do srpnja 2023. tu je zemlju posjetilo oko tri milijuna turista iz SAD-a. Slijede Francuska i Njemačka s oko milijun i pol turista iz SAD-a u istom razdoblju.

Svake je godine sve više američkih turista i u Hrvatskoj.

Prema podacima sustava Hrvatske turističke zajednice eVisitor, u Hrvatsku je s američkog tržišta do prosinca 2023. stiglo više od 700 tisuća gostiju, a ostvareno je više dva milijuna noćenja. U usporedbi s 2022. Hrvatska bilježi porast od 33 posto u dolascima i 22 posto u noćenjima američkih putnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?