WASHINGTON

Amerikanci slave Dan zahvalnosti tradicionalnim gozbama i paradama

24.11.2022.
u 20:38

Sjedinjene Države obilježile su u četvrtak Dan zahvalnosti tradicionalnim gozbama, paradama i američkim nogometom, odvojivši trenutak za proslavu u tjednu zasjenjenom oružanim nasiljem.

Službeni praznik datira iz Američkog građanskog rata, kada je predsjednik Abraham Lincoln posljednji četvrtak u studenom proglasio danom zahvalnosti. Američki školarci uče povezivati ​​praznik s hodočasnicima koji su se iskrcali na Plymouth Rocku 1620. i slavili jesensku žetvu s narodima Wampanoaga. Međutim, za američke domoroce Dan zahvalnosti je dan sjećanja na genocid koji je uslijedio.

Amerikanci su ove godine u žalosti nakon dvije smrtonosne pucnjave. U subotu je napadač otvorio vatru u LGBTQ noćnom klubu u Colorado Springsu, ubivši petero ljudi. U utorak je Walmartov zaposlenik u Chesapeakeu u Virginiji ubio šest kolega s posla i potom sebi presudio.

To su bile samo dvije od više od 600 masovnih pucnjava od početka godine, prema pordacima Arhiva oružanog nasilja koji se koristi definicijom o četiri ili više nastrijeljenih ili ubijenih, ne uključujući napadača.

Predsjednik Joe Biden, koji je posjetio vatrogasni dom na otoku Nantucket u Massachusettsu na Dan zahvalnosti kako bi zahvalio onima koji su prvi reagirali, rekao je novinarima da će pokušati dati na usvajanje neki oblik kontrole oružja prije nego što novi saziv Kongresa zasjedne u siječnju, vjerojatno obnavljajući svoj pokušaj zabrane jurišnog oružja.

"Ideja da i dalje dopuštamo kupnju poluautomatskog oružja je bolesna. Jednostavno je bolesna. Nema nikakvu, nikakvu društvenu vrijednost, nultu, nikakvu. Nema niti jednog jedinog razloga za to osim profita za proizvođače oružja", rekao je Biden, vjerojatno misleći na određene puške jer su mnoga uobičajena i manje smrtonosna oružja također poluautomatska.

Ranije je Biden nazvao voditelje parade Macy'sa  za Dan zahvalnosti u New Yorku, televizijske ekstravagancije marširajućih orkestara, mobilnih platformi i nastupa zvijezda uključujući Dionne Warwick, koja je otpjevala klasik "What the World Needs Now".

Bidenovi su nastavili obiteljsku tradiciju okupljanja na Nanctucketu za Dan zahvalnosti. Približavanje dugog prazničnog vikenda obično izaziva ludnicu putovanja jer se raštrkane obitelji okupljaju sa svih strana zemlje kako bi zajedno proslavile blagdan uz obiteljski obrok.

Ponoć nakon Dana zahvalnosti također označava neslužbeni početak božićne sezone kupovine, tzv. 'crni petak', nudeći kratak pregled stanja američkog gospodarstva.

Američki nogomet koji prenose televizije služi kao pozadina za večere na kojima se obično servira puretina s mnoštvom priloga i deserata. Nacionalna nogometna liga ima tri utakmice u četvrtak.

Dan zahvalnosti također potiče priljev donacija siromašnima i gladnima, zadatak koji je zakompliciralo izbijanje ptičje gripe zbog koje je usmrćeno oko 8 milijuna purana. To je razlog što su velike ptice ove godine sve rjeđe i skuplje.

Predviđa se da će proizvodnja purećeg mesa ove godine pasti za 7 posto u odnosu na 2021., prema podacima američke vlade.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije