pokretački sastanak Strateškog dijaloga

AMERIKA I HRVATSKA: Važno je očuvati cjelovitost BiH, pokrenuti izbornu i ustavnu reformu

19.03.2022.
u 09:55

Sjedinjene Američke Države i Hrvatska složile su se oko važnosti očuvanja stabilnosti i teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine te potrebe osiguravanja izbornih i ograničenih ustavnih reformi usmjerenih na uklanjanje svih oblika diskriminacije i osiguranje ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i prava svih građana. Taj je zaključak usuglašen u Washingtonu tijekom pokretačkog sastanka Strateškog dijaloga između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država održanog u četvrtak, piše Večernji list.

Riječ je o procesu koji se održava na razini političkog direktora, a uključuju se razni resori, kako bi se kroz taj novi okvir za suradnju, koji je inicirala Hrvatska, a SAD odmah prihvatio, još unaprijedili odnosi dviju država. S hrvatske strane dijalog je otvorio politički direktor Ministarstva vanjskih i europskih poslova i ravnatelj Uprave za političke poslove Petar Mihatov, a s američke strane glavni zamjenik pomoćnika državnog tajnika za Europu i Euroaziju, Derek J. Hogan. S obje strane na sastanku su sudjelovali diplomatski i resorni predstavnici iz područja gospodarstva, znanosti i obrazovanja, energetike, financija, unutarnjih poslova i obrane.

BiH, kao i regija jugoistočne Europe bile su jedna od tema razgovora. Prije početka službenog dijaloga, savjetnik premijera Andreja Plenkovića Vladimir Drobnjak se, kao uvod, sastao sa savjetnikom američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena Derekom Cholletom te su se složili kako se u BiH treba pokrenuti izborna i ustavna reforma, donosi Večernjak. Na sastanku tijekom službenog dijela Strateškog dijaloga, naglasak je bio na zaustavljenom procesu euroatlantskih integracija i kako taj proces oživiti. Hrvatska je objasnila američkoj strani da to nije samo zbog zamora oko proširenja već i zbog nedostatne volje nekih država da počnu ispunjavati kriterije koji su pred njih stavljeni.

Oko teme obrane razgovaralo se o projektima modernizacije i opremanja, kao i o dronu koji se srušio u Zagreb. S američke strane Hrvatska je oko te teme dobila maksimalnu podršku i pažnju, ali razgovaralo se i o dugoročnijim projektima rješavanja protuzračne obrane u Hrvatskoj, za što je posebne razgovore vodio MORH u Pentagonu.

Nakon ukidanja viza za turistička putovanja, uskoro bi se riješilo i pitanje dvostrukog oporezivanja između SAD-a i Hrvatske, što je iznimno važno za posao – upravo je u četvrtak bio zadnji krug pregovora hrvatskog Ministarstva financija i Amerikanaca o toj temi. U okviru teme znanosti i obrazovanja, Amerikanci su najavili širenje Fulbrightovih programa za STEM područje, što je Hrvatskoj potrebno. S hrvatske strane je išao zahtjev, a s američke načelo razumijevanja za suradnju s NASA-om na nekim projektima. U energetskom sektoru govorilo se o LNG-u jer su Sjedinjene Države jako fokusirane da se on ovoj situaciji koristi maksimalno moguće, kao i potreba energetske diversifikacija regije iz pravca Hrvatske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije