VOJNI SUKOB

Američki stručnjak: Teroristi uzimaju taoce zbog utjecaja. Izraelci mogu odgovoriti na tri načina

rat u izraelu
Zhang Tianlang/XINHUA
11.10.2023.
u 20:05

"Vjerojatno je da su vođe Hamasa izdale zapovijed svojim jedinicama da se taocima ne smije nauditi te da ih se premješta i drži na raznim lokacijama u nadi da će odvratiti izraelske vojne napade", smatra James Forest

Hamas, skupina sa sjedištem u Gazi koja je izvela iznenadni napad na Izrael, zarobila je oko 150 ljudi, među kojima su djeca, starije osobe i pripadnici vojske. Većina su, naime, civili iz gradova koji graniče s Gazom. Stručnjak za međunarodnu sigurnost sa Sveučilišta Massachusetts Lowell, James Forest, kazao je kako postoji više razloga za otimanje ljudi u ovakvim situacijama. 

"Terorističke skupine su kroz povijest uzimale taoce kako bi stekle utjecaj u pregovorima za političke ustupke, financijske otkupnine ili oslobađanje zatvorenih suboraca te općenito kako bi utjecale na odluke i ponašanje ciljane vlade", kazao je Forest za The Conversation.

"U ovom slučaju, Hamas je izjavio da je njegov cilj prisiliti Izrael da oslobodi zatvorene Palestince. Prijetnja da će ubiti taoce kao odmazdu za nenajavljene napade na Gazu još je jedan primjer pokušaja prisile na izraelske čelnike", dodao je pa istaknuo kako se zatvorenici drže na nepoznatim lokacijama kako bi se spriječilo da Izrael pokrene vojne napade koji bi mogli ubiti i njegove građane. 

"Demokratske vlade suočavaju se s mnogim izazovima u odgovoru na terorističke skupine koje njihove građane uzimaju za taoce", naveo je stručnjak i istaknuo kako Izraelci mogu odgovoriti na tri načina - represijom, dekapitacijom ili pregovorima

Represijom, pristupom za koji kaže da je Izrael često koristio u prošlosti, nastojao bi se odvratiti Hamas od izvođenja daljnjih napada. Primjeri represije uključuju zabranu slobode govora ili javnih okupljanja, uhićenja političkih aktivista, proizvoljne pretrage domova te deportacije, naveo je te istaknuo kako do danas represija nije polučila rezultate koje je Izrael tražio.

Druga strategija koju stručnjaci nazivaju dekapitacijom uključuje hvatanje ili ubijanje vođa skupine. "Tri važna izazova dolaze s ovim pristupom, od kojih je najvažniji lociranje vođa skupine. Drugo, ako Izrael uspije uhvatiti vođe Hamasa, možda neće biti previše političke volje ni na jednoj strani u ovom sukobu za pregovore o razmjeni zarobljenika, barem ne dok svakodnevni pokolj potiče njihovu želju za osvetom. Treće, ako najviši zapovjednici Hamasa budu ubijeni, uvijek postoji šansa da budu zamijenjeni novim vođama koji su brutalniji od prethodnih", kaže stručnjak Forest. 

Potom se osvrnuo na pregovore, treću Izraelu dostupnu opciju: "Ranijih godina, čelnici su organizirali oslobađanje izraelskih zatvorenika, uključujući vojnika, u zamjenu za oslobađanje zatvorenih Palestinaca. Međutim, pregovori se gotovo nikad ne odvijaju usred aktivnog vojnog sukoba". 

James Forest kazao je i što misli kako se postupa sa zatvorenicima: "Vjerojatno je da su vođe Hamasa izdale zapovijed svojim jedinicama da se taocima ne smije nauditi te da ih se premješta i drži na raznim lokacijama u nadi da će odvratiti izraelske vojne napade. Međutim, pridržavanje takvih zapovijedi nije uvijek slučaj među terorističkim skupinama – osobito usred aktivnog vojnog sukoba. Uz to, većina nasilnih skupina shvaća da će, ako njihovi taoci budu ubijeni, izgubiti sva sredstva za pregovaranje kojima su se nadali".

 

Komentara 1

VI
vidigal
21:38 11.10.2023.

Nikad mira sa tim mujama! Samo da su što dalje od nas

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije