WASHINGTON

Američki Senat odobrio paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan

24.04.2024.
u 09:39

Američki Senat je usvojio paket u iznosu 95 milijardi dolara ratne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, poslavši zakon predsjedniku Joeu Bidenu na potpis nakon mjeseci odgode i sporne rasprave o tome koliko bi Sjedinjene Države trebale biti uključene u strane ratove.

Prijedlog zakona prošao je Senat s nadmoćnom većinom glasova od 79-18 u utorak navečer, nakon što je Zastupnički dom odobrio paket u subotu.

Biden, koji je radio s čelnicima Kongresa na pridobijanju podrške, rekao je u izjavi odmah nakon usvajanja da će ga potpisati u srijedu i započeti proces slanja oružja Ukrajini, koja se bori da održi svoje prve linije protiv Rusije, javlja France 24.

- Večeras se dvostranačka većina u Senatu pridružila Zastupničkom domu kako bi odgovorila na poziv na ovoj kritičnoj prekretnici. Kongres je donio moj zakon za jačanje naše nacionalne sigurnosti i slanje poruke svijetu o moći američkog vodstva. Odlučno se zalažemo za demokraciju i slobodu, a protiv tiranije i ugnjetavanja – napisao je Biden na platfromi X nakon što je Senat odobrio paket.

Zakon također obuhvata 26 milijardi dolara ratne pomoći Izraelu i humanitarnu pomoć građanima Gaze, te 8 milijardi dolara za suzbijanje kineskih prijetnji u Tajvanu i Indo-Pacifiku. Američki dužnosnici rekli su da bi oko milijardu dolara pomoći uskoro moglo stići, a glavnina će uslijediti u narednim tjednima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?