'NAJVEĆA PRIJETNJA DEMOKRACIJI'

Američki obavještajac: Kina želi dominirati Amerikom i ostatkom svijeta

05.12.2020.
u 20:50

Čelnikom američke nacionalne obavještajne službe, Ratcliffea je imenovao Trump u proljeće 2019.

Kina je najveća prijetnja demokraciji i slobodi nakon Drugoga svjetskog rata te je sklona globalnoj dominaciji”, kazao je ravnatelj američke nacionalne obavještajne službe John Ratcliffe i tako pojačao retoriku napada SAD-a na Kinu.

Oštra izjava Johna Ratcliffea došla je u vrijeme dok novoizabrani američki predsjednik Joe Biden kreira novu politiku prema Kini, Iranu i Rusiji. “Obavještajna služba je jasna: Peking namjerava dominirati SAD-om i ostatkom planeta gospodarski, vojno i tehnološki”, napisao je John Ratcliffe u uredničkom komentaru za Wall Street Journal. Ratcliffe, bivši republikanski kongresnik kojega je Trump prošlog proljeća imenovao na najvišu obavještajnu dužnost, istaknuo je da je kineski ekonomski špijunski pristup trostruki: “Ukradi, repliciraj i zamijeni” tvrdeći da je kineska strategija ukrasti intelektualno vlasništvo američkih tvrtki, kopirati ga i zatim istisnuti američke tvrtke s globalnog tržišta. Između ostalog, Ratcliffe je kazao da je preusmjerio resurse unutar godišnjeg saveznog proračuna od 85 milijardi dolara dodijeljenih obavještajnim službama kako bi povećao fokus na Kinu.

Nije se dugo trebalo čekati na odgovor Kine te je glasnogovornik kineskog veleposlanstva odbacio Ratcliffeove komentare kao “iskrivljene činjenice” i licemjerne ističući da pokazuju “uvriježeni hladnoratovski način razmišljanja i ideološke predrasude nekih ljudi s američke strane”. U izjavi poslanoj e-poštom, glasnogovornik kineskog veleposlanstva rekao je da “nitko ne zaslužuje titulu carstva hakiranja i špijuniranja više od SAD-a” i optužio da su i američka vlada i američke tvrtke odavno provodile “veliku, organiziranu i neselektivnu cyber krađu, nadzor i napad”.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije