PRVI U POVIJESTI

Američki liječnici transplantirali bubreg jednog HIV pozitivnog pacijenta drugom

operacija
ilustracija
29.03.2019.
u 07:50

Transplatacija je obavljena u ponedjeljak, a 35-godišnja donorica Nina Martinez iz Atlante, novinarima je rekla da se "osjeća dobro".

Američki liječnici napravili su prvu transplataciju bubrega u povijesti, pri kojoj su i donor i primatelj doniranog organa bile HIV pozitivne osobe, a zahvat je napravljen u klinici Johns Hopkins u Baltimoreu.  

Prije je smatrano da HIV pozitivne osobe ne smiju donirati bubreg, jer za njih postoji prevelik rizik od razvoja bolesti na preostalom bubregu. No, nova generacija lijekova kojima se HIV pozitivne osobe liječe smatraju se sigurnima što se tiče mogućih nuspojava od bubrežnih oboljenja. Transplatacija je obavljena u ponedjeljak, a 35-godišnja donorica Nina Martinez iz Atlante, novinarima je rekla da se "osjeća dobro". Rekla je kako je inspiraciju za odluku o donaciji bubrega pronašla u epizodi TV serije "Gray's Anatomy".

"Znala sam da sam ja ta na koju su čekali. Svima koji razmišljaju da krenu istim putem, poručujem da je izvedivo. Upravo sam vam pokazala kako i vrlo sam znatiželjna da vidim tko će me slijediti", izjavila je donorica. Osoba kojoj je Martinez donirala bubreg odlučila je ostati anonimna, a dr. Christine Durand, profesorica medicine i onkologije na Johns Hopkins klinici, izjavila je da se pacijentica "prekrasno oporavlja" te dodala kako se ovom operacijom "javnost tjera na drugačiji pogled na HIV".  

Ova operacija je još jedan veliki korak naprijed u procesu liječenja HIV pozitivnih osoba. Naime, početkom ožujka u Velikoj Britaniji jedan je pacijent nakon transplatacije koštane srži prestao biti HIV pozitivan na pretragama koje su uslijedile. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) HIV je još uvijek jedna od najvećih prijetnji za zdravlje čovječanstva, s oko 37 milijuna ljudi zaraženih. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?