IZVODILI RIZIČNE EKSPERIMENTE

Američki istražitelji: Covid-19 stvorili su znanstvenici iz laboratorija u Wuhanu

covid
Thomas Peter/REUTERS
12.06.2023.
u 17:05

Znanstvenici diljem svijeta izvorno su vjerovali da je epidemija prirodna, no teorija o curenju iz laboratorija posljednjih je mjeseci stekla vjerodostojnost naročito nakon što je teoriju podržao FBI

Kineski znanstvenici izvodili su rizične eksperimente kako bi stvorili smrtonosne mutirane koronaviruse spajanjem novootkrivenih sojeva neposredno prije izbijanja pandemije Covida-19. Naime, američki istražitelji na temelju presretnute komunikacije vjeruju da su Covid-19 stvorili znanstvenici iz laboratorija u Wuhanu eksperimentima na sličnom koronavirusu otkrivenom u rudarskom oknu u južnoj Kini.

Prema tvrdnjama istražitelja, koje je objavio ugledni britanski The Sunday Times, kineski znanstvenici spajali su smrtonosne koronaviruse kako bi stvorili visoko zarazne mutirane sojeve, koji su zatim korišteni za zarazu albino miševa. Istraživači vjeruju da je istraživački program držan u tajnosti i zataškavan jer ga je financirala kineska vojska s ciljem razvoja biološkog oružja.

Tajna inicijativa zauzvrat je dovela do stvaranja Covid-19, koji je zatim procurio u grad Wuhan kroz laboratorijsku nesreću, prije nego što se proširio po cijelom svijetu, tvrde američki istražitelji. Laboratorij u Wuhanu isprva je krenuo u otkrivanje podrijetla smrtonosnog virusa SARS-a koji je prvi put izbio u južnoj Kini 2002. godine. Međutim, istraživački institut ubrzo se uključio u sve riskantnije pokuse na koronavirusima koji su uzeti iz pećina u južnoj Kini. Laboratorij iz Wuhana najprije je objavio sva svoja otkrića i tvrdio da je njegovo istraživanje neophodno za razvoj cjepiva protiv koronavirusa. Stajalište instituta se, međutim, promijenilo 2016. kada su istraživači sa Instituta Wuhan otkrili novi koronavirus u rudarskom oknu u Mojiangu, Yunnan, blizu kineske granice s Laosom.

Kineske vlasti, međutim, nisu izvijestile o smrtnim slučajevima povezanim s novim koronavirusom koji je otkriven u spomenutom rudarskom oknu, umjesto toga, virusi iz rudarskog okna vraćeni su na Institut za virusologiju Wuhan gdje su istraživači pokrenuli povjerljivi istraživački program.

Američki istražitelji vjeruju da je ova povjerljiva istraživačka inicijativa imala za cilj učiniti novootkriveni virus zaraznijim spajanjem s drugim koronavirusima. U riskantnom eksperimentu miševi su bili zaraženi s tri virusa uzgojena u laboratoriju, dobivena spajanjem virusa sličnih SARS-u s virusom koji je otkriven u špilji u Yunnanu 2012. godine, te istražitelji vjeruju da su ti tajni eksperimenti na kraju doveli do stvaranja Covid-19, prije nego što je slučajno procurio iz laboratorija u Wuhanu.

The Sunday Timesu ispričali su da je virus procurio iz laboratorija Wuhan u grad od gotovo devet milijuna ljudi tijekom incidenta, u studenom 2019., mjesec dana prije nego što je Zapad postao svjestan virusa. Studija Sveučilišta Wuhan pokazuje da je područje oko Instituta za virologiju Wuhan bilo početno središte širenja Covid-19. Međutim, veze s laboratorijem u Wuhanu bile su zataškane, kažu istražitelji, jer tvrde da je za izbijanje umjesto toga okrivljena tržnica mokre hrane Huanan, koja se nalazi na drugoj strani rijeke Yangtze koja prolazi kroz grad, nekoliko kilometara dalje.

Visoko odlikovani vojni znanstvenik, Zhou Yusen, kasnije je proizveo patent za cjepivo nevjerojatnom brzinom, u veljači 2020., samo nekoliko mjeseci nakon što je otkrivena epidemija. U izvješću se kasnije tvrdilo da je Zhou morao početi razvijati svoje cjepivo najkasnije do studenog 2019. godine - baš kad je počela pandemija.

Sada je poznato da je 54-godišnji vojni stručnjak za cjepiva umro, a američkim istražiteljima su svjedoci rekli da je bačen s krova instituta u Wuhanu. Nakon curenja informacija, kineske su vlasti radile na suzbijanja informacija, zbog čega su istraživači blokirani u istraživanju podrijetla Covida-19, tvrde američki istražitelji. Stranim znanstvenicima zabranjen je ulazak u špilje u kojima je prvotno otkriven koronavirus, a policija im je uzela uzorke.

The Sunday Times tvrdi da su pregledali stotine dokumenata, uključujući povjerljiva izvješća, interne dopise, znanstvene radove i e-mail korespondenciju te da je institut u Wuhanu bio angažiran u sve rizičnijim eksperimentima na koronavirusima koje je prikupio iz pećina šišmiša u južnoj Kini.

Znanstvenici diljem svijeta izvorno su vjerovali da je epidemija prirodna, no teorija o curenju iz laboratorija posljednjih je mjeseci stekla vjerodostojnost naročito nakon što je teoriju podržao FBI.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?