POSJET HRVATSKOJ

Američki državni tajnik danas dolazi u Hrvatsku i donosi dvije dobre vijesti

©MASSIMILIANO MIGLIORATO/IPA/PIXSELL/IPA/PIXSELL
02.10.2020.
u 07:22

Tema će biti i gospodarska suradnja jer je Hrvatskoj cilj poboljšati suradnju i investicije, a sigurno će biti govora i o situaciji u susjednim zemljama, o 25 godina Daytonskog sporazuma, a vjerojatno će biti prilike i da se spomene situacija nakon sastanka u Bijeloj kući čelnika Kosova i Srbije

Američki državni tajnik Mike Pompeo dolazi danas u Hrvatsku prije svega kako bi iz Dubrovnika poslao jaku političku poruku o novoj razini suradnje i savezništva dviju država i, prema informacijama iz vrlo upućenih krugova, potvrdio da su ispunjeni uvjeti za dva kapitalna projekta na kojima se radi desetljećima - ukidanje viza i potpisivanje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Te dvije dobre vijesti središnje su točke i postignuća koja jačaju hrvatsko-američke odnose i bitno idu na ruku hrvatskim građanima. Sve druge teme, uključujući i američke zrakoplove F16, u drugom su planu. Iako je iz SAD-a bilo najavljeno da će Pompea u Dubrovniku, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, dočekati i ministar obrane Mario Banožić, to ipak neće biti tako.

Kako doznajemo, SAD je predložio da i Banožić bude u Dubrovniku, no nije radio pritisak da tako i bude jer nabava zrakoplova nije fokalna točka posjeta. - Ponekad su stvari onakve kakvima izgledaju i ne treba tražiti skrivenu agendu - kažu nam upućeni u posjet.

Južni i mediteranski krug

Vrlo je zanimljivo kako je State Department strukturirao posjet Europi. Državni tajnik vrlo rijetko, ako nije riječ o velikim zemljama poput Njemačke, Francuske ili Velike Britanije, dolazi u posjet samo jednoj zemlji, već se, kao i u ovom slučaju, organizira posjet nekoliko zemalja. Hrvatska je svrstana u južni i mediteranski krug, uz Italiju i Grčku, što je u savezničkom smislu i logična poveznica jer čini važan dio NATO-a i južnog krila američkih saveznika. Svaki put kad šef State Departmenta ide na put, vodi se računa o balansiranju poruke jer je i SAD-u stalo da održava dobre veze sa saveznicima.

U Hrvatskoj ga nije bilo neko vrijeme, a za razliku od tema s domaćinima u Italiji i Grčkoj, gdje će dublje pregovarati i lobirati za svoje interese, osobito u kontekstu zaoštrenih odnosa između SAD-a i Kine, u Dubrovniku su u prvom planu dobre vijesti kojima Amerikanci podižu kvalitetu bilateralnih odnosa i stavljaju Hrvatsku u najvišu savezničku kategoriju, onih zemalja čijim građanima ne trebaju vize za SAD i s kojima imaju sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Ta dva pitanja neće biti konzumirana i riješena posjetom Mikea Pompea, ali će biti potvrđeno da je njihovo rješavanje samo stvar tehnike i proceduralne provedbe, koja može potrajati i nekoliko mjeseci, ali da je odluka politički neupitna i da je samo stvar formalnosti da se provede u djelo.

Avione će samo spomenuti

Uz ukidanje viza, što će olakšati putovanja onima s hrvatskim putovnicama jer neće morati prolaziti viznu proceduru i plaćati taj postupak, izuzetno je važan sporazum o ukidanju dvostrukog oporezivanja. Na ovotjednoj sjednici Vlade ovlašteno je Ministarstvo financija da zaključi pregovore i vrlo je čvrsta pretpostavka da nema razloga da to na kraju ne bude i učinjeno. Taj je sporazum iznimno važan za hrvatski biznis, prije svega za male i srednje tvrtke a pogotovo za IT sektor jer jamči da hrvatska tvrtka koja radi poslove u SAD-u manje od 12 mjeseci, ne mora plaćati ondje porez, već ga može platiti samo u Hrvatskoj.

U vremenima kad su mnoge hrvatske tvrtke jednom nogom ovdje, a drugom u SAD-u, kad se izdvajaju poslovi iz SAD-a, takav sporazum velika je stvar za male i srednje poduzetnike. Uz te dvije teme, bit će spomenuti i zrakoplovi, no lobiranje Amerikanaca i procedura ionako idu drugim, ustaljenim kanalima. Tema će biti i gospodarska suradnja jer je Hrvatskoj cilj poboljšati suradnju i investicije, a sigurno će biti govora i o situaciji u susjednim zemljama, o 25 godina Daytonskog sporazuma, a vjerojatno će biti prilike i da se spomene situacija nakon sastanka u Bijeloj kući čelnika Kosova i Srbije te će Amerikanci željeti čuti i hrvatsku procjenu situacije u susjedstvu i šire, posebno nakon što su u nekim zemljama završeni izborni procesi.

Na radnom ručku s ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom dotaknut će se i krizna žarišta, od Armenije, Azerbajdžana do istočnog Mediterana. Treba li ovaj Pompeov posjet gledati u kontekstu američkih izbora? U ovom trenu, kažu upućeni, sve se može promatrati kao predizborni potez, ali sugovornici s obiju strana izričito napominju da ni vize ni sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja nisu predizborni darovi ni dnevnopolitički projekti i imat će kontinuitet bez obzira na ishod američkih izbora. Sporazumi se, kažu, mogu potpisati s ovom ili nekom drugom administracijom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije