Priznali grešku

Američka kompanija Honeyweel dijelila informacije Kinezima o borbenim avionima F-35 i F-22

07.05.2021.
u 09:39

Kompanija Honeyweel je pristala platiti ministarstvu obrane SAD-a 13 milijuna dolara nakon što je drugim državama, uključujući Kinu, prenijela neovlaštene tehničke podatke o borbenim avionima F-35 i F-22.

Dobavljač ministarstva obrane platit će 8 milijuna dolara civilnih kazni i pet milijuna dolara vlastitim "mjerama korektivne usklađenosti" nakon "neovlaštenog izvoza i ponovnog prijenosa" tehničkih podataka u Kanadu, Irsku, Meksiko, Kinu i Tajvan, objavili su američki zvaničnici.

Prekršaji su uključivali dijeljenje "inženjerskih otisaka koji prikazuju dimenzije, geometrije i rasporede za proizvodnju odljevaka i gotovih dijelova za više aviona, motore s plinskim turbinama i vojnu elektroniku", navodi se u izjavi.

Honeywell, koji se suočio s 34 optužbe, dobrovoljno je otkrio kršenja koja su se dogodila između 2011. i 2015. godine. Kompanija sa sjedištem u Charlotteu izjavila je da je "nenamjerno podijelila" podatke tijekom "normalnih poslovnih rasprava" i "bez detaljne proizvodne ili inženjerske stručnosti".

U optužujućem dokumentu Biroa za političko-vojna pitanja navodi se da se podaci za Kinu sastoje od „crteža za određene dijelove i dijelove platformi motora za zajednički udarni lovac F-35, strateški bombarder dalekog dometa B-1B Lancer i F-22 borbeni avion “, što je, kako se tvrdi, "naštetilo američkoj nacionalnoj sigurnosti".

"S obzirom da je Honeywell dobrovoljno prijavio ove propuste, poduzeli smo nekoliko akcija kako bismo osigurali da nema ponovljenih incidenata. Te su akcije uključivale jačanje izvozne sigurnosti, ulaganje u dodatno osoblje za usklađivanje i povećanje obuke o usklađenosti ”, rekli su iz State Departmenta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?