KORONAVIRUS

Alemka Markotić otkrila hoće li nakon izbora u Hrvatskoj na snagu stupiti nove mjere

Dnevnik.hr
05.07.2020.
u 08:42

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić odgovorila je u Dnevniku Nove TV hoće li nakon izbora biti strožih mjera s obzirom na veliki porast zaraženih u Hrvatskoj.

"Postoje mehanizmi koji su vrlo učinkoviti. Ako se držimo distance, nosimo maske, koristimo dezinficijense i ne okupljamo se u velikom broju, možemo držati sve pod kontrolom. S druge strane sada je toplije vrijeme i lakše je sve kontrolirati nego zimi", rekla je Markotić.

"Mi sada imamo u bolnici 33 pacijenta, troje je na respiratoru. U Zagrebu je najveći broj pozitivnih i od toga je 11 posto hospitalizirano. Za njih je procijenjeno da im je potreban zdravstveni nadzor", rekla je i navela kako je 80 posto lakših bolesnika te da je tako bilo i od početka.

"Ovo povećanje traje dva tjedna pa ćemo vidjeti u kojem će smjeru ići. Vjerujem da ćemo to značajno smanjiti kao i prvi put. Najbitnije da se vrlo brzo detektiraju oboljeli", rekla je Markotić i dodala: "Prati se razvoj situacije i ako je neko mjesto rizično, mjere će biti strože."

Rekla je kako je lijek za ebolu remdesivir dobio ubrzano odobrenje za primjenu, a mogao bi pomoći, i sigurno da će se koristiti i kod nas. Što se tiče cjepiva, kaže da je ohrabrujuće što su u trećoj fazi ispitivanja.

Komentirala je i porast broja oboljelih u Srbiji rekavši da je zabrinjava jer je to hrvatska  susjedna zemlja. Za izbore kaže da ne bi trebalo biti problema ako se ljudi budu pridržavali svih uputa koje je dao DIP, a to je maska, distanca, dezinficiranje ruku i vlastita olovka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije