našao prostor za širenje

Alemka Markotić: Nema dokaza da je koronavirus oslabio

HRT
25.06.2020.
u 20:11

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu u središnjem Dnevniku HRT-a izjavila je da je 42 hospitaliziranih, od 230 novih inficiranih u RH, a to je 18 %, što je u sklopu očekivanog, javlja HRT.

- Većina ima blagi oblik bolesti, nitko nije na respiratoru, dodala je.

- S obzirom na dva žarišta to povećanje broja nas nije iznenadilo. Imamo dvije zatvorene cjeline gdje se radi o ljudima koji su pod povećanim rizikom, tako da je bilo za očekivati povećani broj. Ti valovi su jedna uzburkana priča gdje virus nije ni otišao, rekla je Markotić.

Alemka Markotić kaže kako se u Hrvatskoj uspjelo uspostaviti dobru situaciju pa su se svi skupa malo više relaksirali.

- Jednostavno, taj virus je našao prostor da se razmnožava - dodala je.

- Pratit ćemo razvoj situacije i u drugim područjima. Žarišta smo imali i sada i moglo ih se uspješno svladati. Tako da vjerujem na vrlo brzu reakciju i identifikaciju novooboljelih i nova žarišta - istaknula je Markotić.

Alemka Markotić ističe kako nema dokaza da je virus oslabio, nego se njegova slabost pokazuje u tome što se teže širi kod ljudi koji su sve više na otvorenom i prozori su nam otvoreni.

- Postoje nekakve molekularne naznake, postoje neke rasprave o tome, znanstvene studije će pokazati što se događa s virusom. Zadovoljni smo da situacija nije teža, što ne znači da se treba opustiti, rekla je Markotić. 

- Ako se svih onih mjera budemo držali, vjerujem da će biti uspješno, zaključila je Markotić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?