Pomoravlje

Alarm: Pomor pčela zbog ljudskog nemara

31.03.2019.
u 11:46

Pčele su najvažniji oprašivač među insektima, i njihova uloga u ekosustavu je višestruka. Međutim, usprkos svom značaju, nerijetko se događaju pomori pčela, izazvani ljudskom nepažnjom i nemarom.

Obitelj Jelić iz Miokovaca ostala je bez polovice svog pčelinjaka, jer je došlo do trovanja pčela, pa je 10 od 20 društava uništeno. 

Ovo nije prvi put da zbog nesavesnog prskanja voća dođe do pomora pčela.

– Štetu sam primetio prije dva dana na pčelinjaku kada sam prišao kako bi pregledao košnice. Posumnjao sam da je to zbog prskanja. Ljudi jednostavno nisu savesni, prskaju preko dana insekticidom. Trebat će mi puno vremena da se pčele oporave, a onda ću izgubiti i na voću i na količini meda. Sa dvadeset košnica imao sam prošle godine oko tonu meda. Po jednoj košnici sam imao 60.000 pčela a sada nakon ovoga oko 25.000 – za Prvu TV priča Dobrosav Jelić, prenosi B92. 

Pčelarstvo i voćarstvo idu jedno uz drugo, ako ne bude pčela neće biti ni voća. Kajsija je cvjetala, a krušku i jabuku se očekuje narednih dana.

Zbog nepropsine primjene pesticida, svakog proleća strada desetine društava. Stručnjaci savjetuju da se prskanje obavlja isključivo noću. Time se štite pčele, a i efekt na voće je bolji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije